Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Mediterrane hitte in Nederland: enkele tips

images/hittegolf.jpgHet is heet in Nederland, heel heet. Temperaturen waarvoor we graag naar Griekenland gaan, maar waar we in eigen land slecht tegen kunnen, zeker als we moeten werken. Onderzoek heeft uitgewezen dat wij  Nederlanders in eigen land temeperaturen tot 24 graden het meest aangenaam vinden. We hebben voor u een aantal nuttige tips verzameld waarmee u de hitte enigszins goed kunt doorstaan.

 

 

 

Tip 01: de temperatuur in uw woning:


images/stadler_form_charly_fan_stand_lifestyle1Zolang de temperatuur buitenshuis hoger is dan binnenshuis kunt u beter ramen en deuren gesloten houden. Pas als de temperatuur gelijk is, zet u ramen en deuren tegen elkaar open en laat u het even lekker doortochten. Houdt zonlicht buiten, met name op de slaapkamer. Heeft u geen airconditioning: een ventilator brengt verkoeling. Het heeft echter geen zin deze aan te laten staan als u niet in de kamer aanwezig bent. (Dit voorkomt ook een onnodig hoge energierekening!)

 

 

 

 

 

 

images/inbraak.jpgLet op: vergeet als u naar bed gaat niet om ramen en deuren dusdanig te sluiten dat deze ontoegankelijk zijn voor het inbrekersgilde. Dit is natuurlijk ook van toepassing als u uw woning verlaat, zelfs voor korte tijd: gelegenheid maakt immers de dief!

 

 

 

 


Μιχάλης Χατζηγιάννης - Το καλοκαίρι μου  

 

Tip 02: de oudere en zieke medemens:


Ouderen en (chronisch) zieken kunnen bijzonder veel last hebben van de hitte. Houdt rekening met uw bejaarde of zieke familieleden / buren. Check regelmatig hun welzijn, zeker als zij alleenstaand zijn. Zorg ervoor dat zij voldoende drinken en informeer of u misschien boodschappen voor hen kunt doen. Door de hitte kan het voorkomen dat de eetlust afneemt, zorg ervoor dat zij voldoende voedsel tot zich nemen. Indien niet aanwezig:overleg over de aanschaf van een goede in hoogte verstelbare en zwenkbare ventilator. Overigens ook een tip voor op de eigen slaapkamer en kinderkamers. Let bij aankoop op de veiligheid.

 

Tip 03: uw huisdieren:


images/hond.jpgHeeft u huisdieren? Deze hebben veel last van de hitte. Zorg ervoor dat dierverblijven zoals konijnenhokken niet in de zon staan en voldoende kunnen ventileren. Zorg voor voldoende vers drinkwater. Koelelementen omwikkeld met een handdoek kunnen wat verlichting brengen. Voorkom inspanningen van het dier op heetst van de dag, en laat het vooral met rust.Vervang bodembedekking van dierverblijven vaker dan normaal, zeker bij konijnen!  Neem geen huisdieren mee in uw auto en laat deze niet in de auto achter, zelfs niet met het raampje een stukje open. Mocht u onverhoopt toch met uw huisdier de deur uit moeten: in de dierenwinkel zijn speciale drinkflesjes met uitklapbaar drinkbakje verkrijgbaar.

 

Tip 04: toch naar buiten?


Moet of wilt u toch naar buiten, zorg ervoor dat u een flesje drinkwater meeneemt. Koop een plastic flesje, liefst geen wegwerp, en vul dit met leidingwater. Vermijdt zoveel mogelijk grote lichamelijke inspanningen op het heetst van de dag. Bescherm uzelf tegen de zon met zonnebrand. Laat uw kinderen en huisdieren niet achter in de auto, ook niet met het raam open, ook niet voor eventjes: levensgevaarlijk!

 

Tip 05: op het strand en aan het water:


images/strandstoel luxe.jpgVerkoeling zoeken aan het water is natuurlijk heerlijk. Vermijdt echter de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Smeer uzelf (en uw kinderen) zorgvuldig in het zonnebrand en herhaal deze handeling regelmatig. Vergeet daarbij vooral de oren niet. Gebruik een hoge beschermingsfactor en trek tijdig een T-shirt aan.  Een verkoelend briesje is natuurlijk heerlijk, maar maskeert de werkelijke hitte. Wateroppervlakken reflecteren het zonlicht waardoor u eerder verbrand. Na een verfrissende plons is het raadzaam om u opnieuw in te smeren. Uit een test van de Consumentenbond uit 2014 bleek dat na het zwemmen de aangebrachte bescherming beduidend is afgenomen.

 

De beschermingsfactor van een zonnebrandmiddel wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). Deze moet zorgvuldig worden gekozen en is afhankelijk van uw huidtype. Heeft een zonnebrandmiddel SFP 12 dan wil dit zeggen dat u 12 maal 20 minuten veilig kunt zonnen. Het is overigens niet zo dat een hogere beschermingsfactor het bruinen van de huid vertraagt.

 

We staan er niet altijd bij stil, maar ook in het vroege voorjaar kan de zon al best krachtig zijn. Als er dan ook nog een windje staat voelt dat na een lange koude winter aangenaam aan. Ook dan is het aanbrengen van een zonnebrandmiddel aan te bevelen. Bedenk dat u ook in de schaduw of bij bewolkt weer kunt verbranden. Handig is om een kleine flacon voor het gezicht bij u te hebben, ook als u bijvoorbeeld naar een pretpark gaat of andere buitenactiviteiten onderneemt. 


Huidtype I: zeer lichte huid. Mensen met dit huidtype worden maar weinig of helemaal niet bruin en verbranden zeer snel. Aanbevolen SPF 25-30.

Huidtype II: lichte huid. Iemand met dit huidtype zal snel verbranden en maar langzaam bruinen. Aanbevolen SPF 15-25.

Huidtype III: licht getinte huid. Deze mensen verbranden niet zo snel en worden gemakkelijk bruin. Aanbevolen SPF 10-15.

Huidtype IV: getinte huid. Iemand met dit huidtype bruint snel en verbrandt vrijwel nooit. Aanbevolen SPF 5-10
.


Έλλη Κοκκίνου - Μάτια Κλειστά | Elli Kokkinou - Matia Kleista


images/zwemband.jpgLaat uw kinderen nooit alleen zwemmen, ook niet in een zwembad. Bij jonge kinderen is het verstandig uw mobiele telefoonnummer op de hand van het kind te schrijven met een watervaste stift. Aan het strand dient u rekening te houden met onderstromingen van het zeewater. Dit is eveneens van toepassing in rivieren. Zwem niet in water waar scheepvaart op plaats vindt en spring niet van bruggen of viaducten. Gaat u zwemmen in een zandafgraving: deze kunnen in het midden vrij diep zijn, soms wel dertig meter. Het water warmt daar maar langzaam op en als u in deze koude terecht komt, zou u krampen kunnen krijgen met alle gevolgen van dien. Blijf binnen de aangebrachte markering. Kies bij voorkeur een zwem locatie waar door een reddingsbrigade toezicht wordt gehouden.

 

Tip 06: houdt vuur uit de natuur!


Met de hitte neemt ook de droogte toe. Pas op met vuur in de natuur. Rook niet, en als u de verleiding toch niet kunt weerstaan maak dan de peuk goed uit. Laat na een zonovergoten picknick geen glaswerk of blikjes achter. Dat is natuurlijk altijd een “not done”! Zonlicht reflecteert op glas en blikjes: hierdoor kunnen bosbranden ontstaan.

 

Tip 07: lekker eten en drinken:


images/waterglazen1.jpgBerg uw boodschappen na thuiskomst direct op in koelkast of vriezer. Pas uw maaltijden aan de temperatuur aan: diverse supermarktmagazines bevatten lekkere zomerse recepten die licht verteerbaar zijn en bovendien makkelijk te maken; u wilt immers in deze hitte niet een uur in de keuken staan. Zet een karaf water met citroen en munt koud: zo heeft u altijd een verfrissing klaar staan. Ook verfrissend met komkommer of limoen.  Eet wat later: dan smaakt het veel beter. Gebruik bij het barbecueën uw gezonde verstand: let op met het aansteken: houdt bluswater bij de hand.

 

Tip 08: en dan toch maar naar bed:


De hitte kan slapeloze nachten tot gevolg hebben. Als de temperatuur buiten lager is dan binnen zet u dan eerst een tijdje de ramen en deuren open en laat het eens goed doortochten. Vervang uw dekbed door een katoenen zomerdeken met een laken! Vergeet voor het inbrekersgilde geschikte ramen en deuren voor u naar bed gaat niet te sluiten. Kunt u niet slapen; sta op en probeer het na een uurtje nog eens. 

 

Update voorjaar 2017:


Tip 09: veilig barbecuëen:


images/bbq4.jpgTijdens een van die eerste warme dagen waarbij het ook in de avonduren heerlijk buiten toeven is, bezocht ik een supermarkt. De schappen met exotische sausjes, de manden met stokbroden en de koelingen met salades en bbq - pakketten leken wel geplunderd. In deze aanvulling verzamelde ik voor u enkele nuttige tips om veilig te kunnen barbecuëen. 

 

 

Veilig gebruik:

 

Kies een veilige plaats voor de barbecue: een vlakke ondergrond, uit de wind en, hoewel nog zo gezellig: niet onder een parasol of te dicht bij de eettafel, beplanting en tuinmeubels. Controleer bij gebruik van een gas barbecue de leidingen op eventuele gaatjes, controleer de datum op de gasfles en sluit deze zorgvuldig aan. Gebruikt u een electrische barbecue: rol dan het gehele snoer af. Zorg dat niemand kan struikelen over het snoer. Plaats een wegwerp of draagbare barbecue nooit op een houten of plastic tafel of in droog gras. Houdt een brandblusser of een emmer water bij de hand. Deze laatste kan tevens direct gebruikt worden om eventuele brandwonden direct te koelen. Een gas – of electrische barbecue NOOIT blussen met water! Het aanschaffen van een blusdeken is te adviseren, zeker als u barbecuet op een plaats waar geen water in de directe omgeving aanwezig is.

 

images/bbq2.jpgVoor het veilig aansteken en opwarmen van de barbecue dient u tenminste een half uur de tijd te nemen. Gebruik houtskool of briketten als brandstof. Deze laatste veroorzaken geen vonken en branden bovendien gelijkmatiger. Voor het aansteken gebruikt u bij voorkeur aanmaakblokjes. Maak NOOIT gebruik van benzine, petroleum, spiritus of brandgel, ook niet om het opwarmen van de barbecue te bespoedigen! Plaats de aanmaakblokjes op het houtskool of de briketten zo bereikt u de beste zuurstof toevoer.  

 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen: houdt kinderen op veilige afstand van de barbecue. Maar mocht het onverhoopt misgaan, wat hopelijk niet gebeurt dan moet u brandwonden direct tenminste twintig minuten koelen onder (lauw) stromend water. Raadpleeg zo nodig uw huisarts of bel het noodnummer 112. Smeer geen zalfjes op de wonden en verwijder kleding alleen rond de wonden.

 

Ook met uw kledingkeuze dient u rekening te houden bij het barbecueën : draag geen bad- of synthetische kleding en een ontbloot bovenlichaam is helemaal uit den boze. draag een (barbecue-) schort: uiteraard niet van synthetisch materiaal. Bedenk ook dat handvatten en roosters gloeiend heet kunnen worden.

 

Na gebruik dekt u de barbecue af met het deksel of bedekt u deze met zand. Dit laatste is zeker ook van toepassing op een wegwerp barbecue. Verplaats NOOIT een brandende of smeulende barbecue. Een barbecue kan nog uren nagloeien.

 

Veilige bereiding: 

 

Gezellig op een zwoele zomerse avond barbecueën, lekker lang tafelen onder de sterrenhemel. het zou jammer zijn als die feestelijke avond eindigt met buikklachten en een langdurig verblijf in het “kleinste kamertje”. Met een paar handige tips kunt u die ellende vaak voorkomen. Het is te adviseren om slechts een persoon vlees en vis te laten garen. Deze persoon weet hoe lang een en ander al op de barbecue ligt. Ook kan hij of zij zorg dragen voor een hygiënische bereiding van het voedsel.Bewaar het voedsel zo lang mogelijk in de koelkast, leg slechts een gedeelte ervan buiten, liefst in de schaduw en onder een vliegenkap. Gebruik verschillende tangen voor vlees en vis, steek overigens nooit een vork in voedsel dat op de barbecue ligt om vonken te voorkomen. gebruik voor vlees, vis en groenten verschillende snijplanken en borden en zorg ervoor dat bestek en borden die voor rauwe vis en vlees worden gebruikt niet voor gegrilled vlees en vis gebruikt worden. Houdt u zich vooral aan de gaartijden!

 

Voor gaartijden volgens het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl/barbecueen-roostertijden

 


Melisses: Ola moiazoun kalokairi (River party-Nestorio)

 

Tip 10: let op de weersvoorspellingen:


Hoe deskundig onze weerprofeten ook mogen zijn, de weergoden kunnen zich wel eens niet aan de voorspellingen houden. Zo kan een warme zomerdag plotseling omslaan in een heuse zomerstorm. Houdt daarom vooral de weersvoorspellingen goed in de gaten, zeker als u zich op het water wilt gaat begeven.

 

Een onweersbui kan plotseling ontstaan, en eigenlijk weten we allemaal wel wat wel en wat beslist niet te doen als zo 'n bui losbarst. Omdat er toch nog regelmatig slachtoffers vallen met ernstig letsel en een enkele keer zelfs dodelijke afloop toch nog even de “do 's en don 'ts” op een rijtje:

 

Bent u bij een onweersbui binnenshuis:

 

Bij een onweersbui bent u binnenshuis veilig. Het is echter beter om ramen te sluiten en uit de buurt ervan te blijven. Mocht de bliksem onverhoopt inslaan dan bestaat de kans dat hierdoor het glas breekt. Trek direct stekkers uit het stopcontact om bij een eventuele inslag schade aan uw apparatuur te voorkomen en maak geen gebruik van stromend water. Maak geen gebruik van de vaste telefoon of apparatuur welke is aangesloten op het electiciteitsnet.

 

Bent u bij een onweersbui buitenshuis:

 

images/rdam onweer.jpgIn de auto bent u eveneens veilig, maar houdt ramen en deuren gesloten zodat bij een eventuele inslag de stroom naar de grond wordt geleid. Bevindt u zich in het bos: mak uzelf zo klein mogelijk: ga gehurkt zitten met de voeten tegen elkaar. Schuil niet aan de bosrand.Blijf uit de buurt van bomen en hoge punten en zorg ervoor dat uzelf niet het hoogste punt bent. Schuil dus niet onder een (alleenstaande) boom. Blijf uit de buurt van metalen afrasteringen en bijvoorbeeld lantaarnpalen. Ook metalen voorwerpen welke u wellicht bij u heeft kunnen gevaarlijk zijn tijdens een onweersbui: leg ze op veilige afstand. Ga NOOIT plat op de grond liggen! Indien mogelijk kunt u best een veilig heenkomen zoeken in een greppel. Bevindt u zich op of in het water: zwem, surf, of zeil direct naar de waterkant en zoek een veilig heen komen. Dit geldt overigens ook voor duikers. Bent u op de fiets onderweg: gauw afstappen en op veilige afstand van uw “stalen ros” blijven. Dit laatste is eveneens van toepassing op ruiters: stijg af en blijf uit de buurt van uw paard. Gebruik NOOIT een paraplu!

 

Hoe dan gevaarlijk een onweersbui ook kan zijn: de Griekse  god van donder en bliksem Zeus en/of zijn Germaanse evenknie Donar kunnen zorgen voor een "hemels" spectakel!

 

 

Hopelijk kunt u met toepassing van de bovenstaande tips ook genieten van de zomer: heerlijk naar het strand, een picknick in de koelte van het bos. Lekker lang tafelen onder de sterrenhemel. Wij wensen u een heerlijke zomer!

 

Voor gerelateerde columns:


www.griekeneindhoven.nl/summer-is-coming

www.griekeneindhoven.nl/een-zorgeloze-vakantie-maar-ook-zo-thuiskomen

www.griekeneindhoven.nl/lhet-gevecht-om-de-nachtrust-mens-versus-mug



Op deze column rust copyright:  Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Σύνδεση or Μητρώο

LOG IN