Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Columns & Nieuws

Zakynthos, het eiland van de dode schrijvers: deel 2: Ugo Foscolo

images/column mei 5.jpgMet mijn vorige column opende ik deze reeks over dode schrijvers op het Griekse eiland Zakynthos met de Brusselse anatoom Andreas Vesalius. Dat was n.a.v. de onthulling van een herdenkingsplaat op 15 maart 2024 in de Sint Marcuskerk. De andere katholieke kerk van Santa Maria delle Grazie waarin we zijn graf vermoeden, een paar straten verder, was na de aardbeving van 1953 in zee gebuldozerd.

 

Περισσότερα...

Zakynthos, het eiland van de dode schrijvers. deel 1: Vesalius

images/bewerkt andreas.jpgMet verzen van de Griekse dichter K.P. Kavafis en de Nederlandse auteur Cees Nooteboom heb ik hier, precies een jaar geleden, proberen uit te leggen waarom ik op de oostelijke kust van Attica een tweede thuis heb gevonden. Tussen Limburgse bossen en een vergezicht op een Griekse archipel ligt inderdaad vooral veel poëzie. Hoe eerlijk ik in die kennismakingscolumn ook probeerde te zijn, natuurlijk heb ik niet het achterste van mijn tong laten zien. Bij een introductie wil iedereen toch de beste indruk maken.

Περισσότερα...

En toen brak ik mijn arm...

images/elmafeb24foto2.jpgBijna achttien jaar geleden verruilden wij het Nederlandse Vessem voor het Griekse Kastellorizo. Een stap die niet zomaar werd gezet, maar waar we goed over hadden nagedacht en die we vanuit verschillende perspectieven met elkaar en anderen hadden besproken. Een daarvan was gezondheid en gezondheidszorg.

 

Περισσότερα...

Toeristen in Griekenland, een oud verhaal

images/theo feb2024bewerktstrand.jpgWie gebruikt nu nog een papieren reisgids? We hebben toch allemaal een smart phone en in de auto zit een GPS. Die gidsen zijn ook veel te dik en te zwaar om mee te vliegen; we "ravellen" liever "light  

 

 

Περισσότερα...

Een liedje in paradijs

images/theojan3bew.jpgOnlangs verscheen bij ons de Canon van Vlaanderen met de ankerpunten van ons verleden. Naar de vorm werd hij afgekeken van de Canon van Nederland. Inhoudelijk was ik verrast niet meer raakpunten tussen onze landen te vinden. Dat kan nog komen. Zoals de Nederlandse, onder druk van de altijd arrogante tijdsgeest, al eens herijkt moest worden, zo is de Vlaamse waarschijnlijk ook geen lang leven beschoren. Vooral in de hedendaagse periode worden de criteria van een canon als meetlat (‘pijlriet’ of ‘κανών’ in het Grieks) nogal onsacraal overboord gegooid.

Περισσότερα...

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Σύνδεση or Μητρώο

LOG IN