Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Grieks diner uit het jaar 300 na Christus

images/archeon-gefsis-ancient-greek-cuisine.jpgHet mediterane dieet staat bekend als zeer gezond. Verse ingrediënten en mooie, locale producten dragen bij aan een goede gezondheid. Ook in ons land verschijnen gerechten uit zuid Europese landen met enige regelmaat op tafel. Een wel heel bijzondere mediterane keuken vindt u in Athene: restaurant Archeon – Gefseis.

 

                                                                                                     

                                      

                                                                                                                                                                        De keukens van de landen rond de middellandse zee kennen veel overeenkomsten. Maar hoe zijn deze in het verleden ontstaan? Misschien bent u nieuwsgierig naar hoe het voedsel van de oude Grieken smaakte? Voor een antwoord op deze vraag kunt u terecht bij restaurant Archeon – Gefseis, wat zoveel betekent als Oude – Smaken. De eigenaren, Ioannis and Souli Adamis, stelden zichzelf deze vraag ook. Samen met een team bestaande uit linguïsten, wetenschappers, archeologen en smaakdeskundigen werd veel tijd besteedt aan het bestuderen van manuscripten, zelfs in het buitenland. Er bleek tot hun verbazing voldoende materiaal voor handen te zijn, wat hun enthousiasme nog groter maakte.

 

images/archeon 3.jpgHet menu is grotendeels gebasseerd op de recepten uit het boek “Deipnosophistai” . De Hellenistische auteur Athenaeus van Naucratis schreef dit uitgebreide werk in Rome in het begin van de 3e eeuw na Christus . De titel van het boek: “Deipnosophistai”, kan worden vertaald als “Het banket van de geleerden” (of filosofen). De hoofdpersoon is Larensius , de gastheer, een groot beschermheer van de kunst geeft ontspannen banketten met als voornaamste doel een uitvoerig gesprek over literatuur, geschiedenis, politiek en andere hoogstaande onderwerpen. De Atheense bevolking had in die dagen kennelijk ruim de tijd voor langdurige maaltijden. De “Deipnosophistai” is een belangrijke bron wat betreft recepten in het klassieke Griekenland . Het citeert onder andere de oorspronkelijke tekst van een recept uit het inmiddels verloren kookboek geschreven door Mithaecus. Dit is het oudste (in het Grieks) geschreven recept door een bij naam genoemd auteur.


U zult bij Archaon – Gefseis vergeefs vragen om frietjes, en tomaten komen evenmin in de gerechten voor. Chef Andreas Charalambous kookt uitsluitend met ingrediënten welke destijds voor handen waren. Zo wordt er geen suiker maar honing in de gerechten gebruikt. Wat staat er dan wel op de kaart? De Chef raadt een een voorgerecht met kaas en bessen saus aan, gevolgd door een salade van sla, champignons, kappertjes, gehakte kaas, papaver korrels, dun gesneden varkensvlees, gebakken stukjes brood, olie, azijn en mosterd saus, en afsluitend een dessert van honing en melk dat lijkt op de Italiaanse panna cotta.

 

images/archeon 2.jpgHet bedienend personeel loopt rond in klassieke tunica 's, de tafels worden niet ingedekt met vorken: de oude Grieken wilden geen vorken op tafel aldus Ioannis. De vork deed hen te veel denken aan de drietand van Poseidon. Vorken werden overigens wel in de keuken gebruikt. Voor diegenen die helemaal in stijl willen dineren: er is een private room beschikbaar ingericht met dagbedden (de oude Grieken zaten niet, maar lagen aan tafel . Het vertrek wordt verlicht met toortsen.

 

Het restaurant is gevestigd aan het Karaiskaki plein in Athene. Natuurlijk: thema – restaurants zijn er voldoende, maar dit is wel een heel bijzondere!


Smakelijk eten: καλή όρεξη!

 

Voor meer informatie over restaurant Archeon – Gefseis: www.archeon-gefseis.gr

Voor meer informatie over het werk “Deipnosophistai”: wikipedia.org/wiki/Deipnosophistae

 

Op deze column rust copyright:  Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Σύνδεση or Μητρώο

LOG IN