Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Buy made in Greece!

images/made in greece.jpgEnige maanden geleden hield Dick Ridder uit Mirtos, Kreta, een vurig pleidooi voor het kopen van Griekse producten door de Nederlandse consument. Helaas, tijdens haar verblijf in Nederland, heeft Rita Kirligitsis van hotel Porfyron in Ano Pedina, moeten constateren dat er nauwelijks Griekse producten in de schappen van de Nederlandse winkels liggen. Onze perfecte, evengrote, vuurrode maar vrijwel smakeloze tomaten zijn wel verkrijgbaar in Griekenland, maar de veel smaakvollere maar niet zo mooie Griekse tomaat is bij geen enkele Nederlandse groenteboer te verkrijgen.Dit zelfde geldt natuurlijk voor vele landbouwproducten. Kistjes aubergines of komkommers meesjouwen vanuit uw Griekse vakantiebestemming is echter geen optie. In deze column doe ik u enige sugesties voor smaakvolle en 100% Griekse producten welke bij aankoop de lokale economie een steuntje in de rug geven. Vergeet de made in China souvenirs: "Buy made in Greece"!

 

 Producten van de olijfboom:

 

images/olive_oil_gaganis.jpgAthene werd vernoemd naar de godin die de stad de olijfboom schonk. Terecht werd de olijfboom als meest waardevolle geschenk beschouwd, en olijfgaarden zijn tot op de dag van vandaag een waardevol bezit. De vruchten en het hout kennen vele toepassingsmogelijkheden. De Griekse olijfolie heeft een uitmuntende reputatie en wordt dan ook in grote hoeveelheden uitgevoerd. Uitgevoerd naar met name Italië en Spanje waar deze smaakvolle olie
wordt gemengd met plaatselijke olie van mindere kwaliteit om vervolgens door bekende levensmiddelenfabrikanten onder eenimages/olijfzeep.jpg merknaam in de supermarkten te worden verkocht. Een wintervoorraad Griekse olijfolie mee naar huis nemen is natuurlijk ondoenlijk, maar een litertje of wat om over uw salade te sprenkelen moet te doen zijn, toch? Kunt u voor het bakken en braden alsnog de olijfolie uit uw supermarkt gebruiken. Voor hobbykoks ook een mooi cadeautje om te krijgen. Dat is tevens van toepassing op de olijfoliezeep, of producten gemaakt van het hout van de olijfboom. U houd de kleurschakeringen hiervan overigens het mooist door de voorwerpen in te wrijven met: olijfolie.

 

Griekse honing:

 

images/honey-from-kythira.jpgIn het boek “Kythira, gewoon een bijzonder eiland” van Frank van Weerde, heeft de auteur een gesprek met de imker Yannis Protopsaltis. Hij vertelt over zijn bijenkasten, en de productie van de overheerlijke thijmhoning waar het eiland bekend om staat. Als u tijdens uw omzwervingen over het Griekse platteland een bordje “honing te koop” langs de weg ziet staan, loont het de moeite even uit te stappen en een kilootje in te slaan. Heerlijk voor in de bergthee, of op de Griekse yoghurt met walnoten. Daar kan de smaak van de supermarkthoning echt niet tegen op! Overigens, als u het hoofdstuk over de heer Protopsaltis heeft gelezen, dan kunt u zich terecht afvragen hoe het mogelijk is dat de honing bij de grootgrutters zo goedkoop is, terwijl de productie ervan zo arbeidsintensief is en de opbrengst afhankelijk is van vele factoren waar een imker geen invloed op heeft, zoals bijvoorbeeld de massale bijensterfte.

 

Producten van de Mastiekboom:

 

images/mastic care.jpgOp Chios harden de tranen van de mastiek boom uit tot een hars welke vele toepassingsmogelijkheden kent. In het artikel: “Vakantie in Griekenland: denk aan de “kleintjes”!” elders op onze website, kunt u hier meer over lezen en een filmpje bekijken. Het Griekse Anemos is een van de bedrijven die de mastiek verwerken in huidverzorgingsproducten. Van bodylotion tot handcreme en tandpasta, soms treft u in Griekenland een Mastic Care Shop aan waar u uw winkelmandje kunt vullen met deze hoogwaardige producten.Heeft u eenmaal kennis gemaakt met de verzorgende werking van mastiek, wilt u niets anders meer.

Voor meer informatie: www.mastic.gr

 

Griekse saffraan thee:

 

images/thee 2.jpgEen heerlijk kopje thee kunt u zetten met de producten van Kozanis. In een stijlvolle verpakking brengt dit merk Griekse rode saffraan thee op de markt. Reeds de Minoïers kenden het gebruik van saffraan. Op een fresco welke werd gevonden op het archeologische site van Akrotiri op Santorini staan kleurig geklede jonge crocus pluksters afgebeeld. (ongeveer 1600-1500 voor Chr.) De klassieke geneesheer Hippocrates adviseerde de toepassing van saffraan bij ziekten en wonden. Pas sinds de Byzantijnse tijd wordt saffraan ook in de keuken gebruikt. Er zijn twintig varianten crocussen bekend welke in Griekenland voorkomen, slechts een soort, de Crocus Sativus wordt gecultiveerd. Rondom Kozani in noord Griekenland kleuren duizenden vierkante meters landbouwgrond iedere herfst weer paars. Gedurende drie weken wordt de saffraan geoogst: een uiterst arbeidsintensief werk. Voor een pond saffraan heeft men 150.000 crocussen nodig! Deze worden bij de saffraan boeren thuis handmatig gedroogd en gesorteerd alvorens de oogst aan de coöperatie (opgericht in 1971) wordt geleverd. Het product is sinds 1992 beschermd in het “register of protected designations of origin and protected geographical indications”.

Voor meer informatie: www.krocuskozanis.com

 

De betere souvenirs:

 

images/sculptuur vissen evolution.jpgIn vrijwel iedere souvenirwinkel, waar dan ook in Europa, worden snuisterijen verkocht welke niet in betreffend land worden vervaardigd. Griekenland is hierop zeker geen uitzondering. Veel komt uit China of een ander lage loon land. Met containers vol komen de replica 's van Griekse antiequiteiten, vaak niet al te smaakvol gemaakt, om de toeristen tot aankoop te verleiden. Niet zelden belanden deze souvenirs na niet al te lange tijd in een doos op zolder of in de vuilnisbak. Begrijpt u me vooral niet verkeerd: smaken verschillen en gelukkig is er voor ieder product ook een koper. Toch zou ik een lans willen breken voor lokaal vervaardigde producten, het echte ambachtelijke handwerk. Toegegeven: het is vaak duurder, maar met liefde en vakmanschap gemaakt. Of het nu om een komboloi, icoon of keramiek gaat, een mooi, handgemaakt stuk geeft u veel meer voldoening van uw aankoop. In veel dorpen en steden vind u kleine ateliers waar u de vakmensen nog echt aan het werk kunt zien. Zij kunnen vaak met passie over hun werk vertellen, en doen dit dan ook met graagte. Een product komt meer tot leven als u heeft gezien hoe het wordt vervaardigd. Zo kwamen wij bijvoorbeeld tijdens een wandeling door Athene, bij toeval in het atelier van de kunstenaar Yannis Souvatzoglou terecht. We hadden nog nooit van hem gehoord, toch blijkt hij internationaal te exposeren. Een verrassing was ook dat zijn werk alleszins betaalbaar is.Helaas hadden we toen te weinig tijd om te wachten op de artiest zelf, hij zou met een Grieks kwartiertje in zijn winkel zijn, maar de aanwezige verkoper kon ons alles over zijn werk vertellen. We genieten dan ook iedere dag van het sculptuur dat we toen hebben aangeschaft. Op zolder of bij het vuilnis zal dit nooit terecht komen.

Voor meer informatie over Yannis Souvatzoglou: www.yannisouvatzoglou.gr 

 

Buy made in Greece;

 

Wat men van ver haalt is lekkerder, zo luidt het gezegde. Volgens een artikel uit I Kathemirini van 20 december 2011, kozen de Grieken door de gestegen welvaart eerder voor een product uit het buitenland, dan voor de binnenlandse variant. Onder andere hierdoor is het enorme handelstekort ontstaan, de Griekse productie nam af, de import steeg. Echter, door de crisis is de aankoop van nationale producten enorm gestegen. Daarnaast promoten Griekse bedrijven hun Griekse identiteit, en is de Griekse consument zich meer bewust van het feit dat door aankoop van "eigen" producten, de eigen economie wordt ondersteunt. Zowel producent als consument is nu trotser op de Griekse origine van een product. Er bestaat zelfs een website waarop Griekse bedrijven gezamelijk hun producten en diensten aan prijzen: een strikte voorwaarde is echter wel: made in Greece! Voor ons als Griekenlandliefhebbers luidt dan ook het devies: "Buy made in Greece"!

Voor meer informatie over Made in Greece: www.madein-greece.com

Voor het volledige artikel in i Kathimerini: www.ekathimerini.com

 

Disclaimer: bovenstaande column heeft uitsluitend de promotie van Griekse producten in het algemeen als doelstelling. Genoemde bedrijven zijn slechts voorbeelden. De Griekse Vereniging Eindhoven heeft geen enkel belang in genoemde bedrijven.

 

Op deze column rust copyright:  Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Σύνδεση or Μητρώο

LOG IN