Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Eurovision Songcontest Vienna 2015: GR CY NL festival nieuws (column gesloten)

images/new logo.jpg
Een van de best gelezen columns op onze website is het blog over het Eurovisie Songfestival. Het blog 2014 is nog maar net afgesloten of het eerste nieuws over editie 2015 in het Oostenrijkse Wenen is al beschikbaar. Veel eerder dan gebruikelijk openen we dus het blog 2015 zodat u alle ontwikkelingen betreft de Griekse en Nederlandse deelname op de voet kunt volgen.

 

 

 

De echte Eurovisiefans zijn nog maar nauwelijks bekomen van het spektakel in het Deense Kopenhagen waarop de Nederlandse inzending The Common Linnets met “Calm After the Storm” (238 punten) geheel tegen alle verwachtingen in, een tweede plaats in de wacht wisten te slepen achter winnares Conchita Würst uit Oostenrijk met haar “Rise Like a Phoenix” (290 punten). De Griekse inzending, Freaky Fortune feat. RiskyKidd: “Rise Up” behaalde een teleurstellende twintigste plaats met slechts 35 punten.

 

images/wiener.jpg"Vienna is the city of music and arts in the heart of Europe. Together we will do everything to assure a successful 60th Eurovision Song Contest." aldus de directeur van de Oostenrijkse omroep ORF, Alexander Wrabetz. Met deze woorden maakte hij de gaststad voor de zestigste editie van dit muziekspektakel bekend, waarmee de twee andere steden welke genomineerd waren, Graz en Innsbrück definitief afvielen. In de Wiener Stadthalle zullen op dinsdag 19 en donderdag 21 mei de halve finales plaatsvinden. De finale staat geprogrammeerd voor zaterdag 23 mei 2015. Songfestival liefhebbers kunnen deze data alvast op de kalender zetten. Overigens; oplettende fans zullen hebben opgemerkt dat het bekende logo is gerestyled.

 

Nieuwsflash 1: zaterdag 20 september 2014: deelname Eurovisie Songfestival 2015 wederom onzeker:

 

images/nerit_broadcaster_logo.jpgEen Eurovisie Songfestival zonder relletjes en roddeltjes is vrijwel ondenkbaar. Ook de European Broadcasting Union (EBU) doet er op de website van het festival alles aan om de aandacht blijvend gevestigd te houden op 's  werelds grootste liedjeswedstrijd. Als columnist maak ik dan ook graag gebruik van deze website. Volgend bericht werd echter gepubliceerd op de website van Greekreporter: de deelname van Griekenland aan de editie 2015 is wederom onzeker. Door de plotselinge opheffing van de Griekse publieke omroep ERT in juni 2012 kwam de deelname voor 2013 op losse schroeven te staan. Griekenland kreeg van de EBU uitstel om over deelname te beslissen en dat de oprichtingsstatuten van de nieuwe publieke omroep NERIT nog niet aan de eisen van de EBU voldeden zou door de vingers worden gezien. De Griekse festivalfans maar ook liefhebbers van Griekse muziek hielden hun adem in. Pas op 9 januari 2014 bevestigde NERIT de Griekse deelname. Om aan het Eurovisie Songfestival deel te mogen nemen moet een publieke omroep  aangesloten zijn bij de EBU en voldoen aan de juridische eisen van de organisatie. NERIT voldoet tot op heden nog niet aan deze juridische eisen. Hoewel de EBU ontevreden is over de situatie heeft de organisatie toegezegd de juridische status van NERIT nogmaals te bestuderen. De plotselinge opheffing van ERT, en het feit dat zijn opvolger NERIT onder regeringstoezicht staat waardoor de onafhankelijkheid van de zender niet gewaarborgd is, baart de EBU grote zorgen. De deelname van Griekenland is dus wederom onzeker, het wachten is op de bevindingen van de EBU.

 

Newsflash 2: zaterdag 20 september 2014: “Building Bridges”:

 

images/aap_conchita_wurst_eurovision-x80f5rmef51cq3me4i2_fct582x439x20_t460.jpgDe organiserende Oostenrijkse omroep heeft uit honderden inzendingen de slogan “Building Bridges” gekozen. Volgens de directeur generaal van de ORF, dr Alexander Wrabetz ligt de keuze in het verlengde van wat de winnares van het Eurovisie Songfestival 2014, Conchita Würst wil uitdragen: grensoverschrijdende openheid en tolerantie. With the song contest in Vienna, we want music to build bridges across borders, cultures and languages​​. In light of the unifying power of this great common European event, we invite all to build bridges and to join hands." aldus dr Alexander Wrabetz.

 

 

Bronvermelding: Greekreporter: will-greece-participate-in-the-eurovision-2015-song-contest/

 

Het zestigste Eurovisie Songfestival: enkele wetenswaardigheden:


Met een feestje in het vooruitzicht, namelijk de zestigste verjaardag van het Eurovisie Songfestival, onderstaand een beknopte geschiedenis van een van de grootste shows ter wereld.

 

images/jetty paerl.jpgIn 1955 ontstaat bij de EBU (European Broadcasting Union, opgericht op 12 februari 1950 in Devon, Verenigd Koninkrijk) het idee om een internationale liedjeswedstrijd te houden gemodelleerd naar het Festival di San Remo in Italië. Een jaar later, om precies te zijn op 24 mei 1956 wordt dit idee werkelijkheid: het eerste Eurovision Songcontest is een feit. In het Zwitserse Lugano nemen zeven landen in een een uur en veertig minuten durende uitzending het tegen elkaar op om als eerste de overwinning op dit nieuwe festival in de wacht te slepen. De Nederlandse inzending “De Vogels van Holland” gezongen door Jetty Paerl (Amsterdam 27 mei 1921 – Amstelveen 22 augustus 2013) beet in het Teatro Kursaal het spits af. De andere zes deelnemers waren: België, Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Zwitserland. Denemarken, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk werden wegens een te late aanmelding gediskwalificeerd.


images/lys_assia.jpgHet was een ambitieus project: een gelijktijdige uitzending in alle deelnemende landen in een tijd dat men nog geen satelliet TV kende (de eerste satelliet werd op 4 oktober 1957 door de Spoetnik I van de USSR in een baan om de aarde gebracht). In die dagen beschikten nog maar weinig huishoudens over een TV, en de uitzending was dan ook voornamelijk een radiouitzending. De deelnemers mochten twee liedjes ten gehore brengen, onder begeleiding van een vierentwintig koppig orkest. De eerste winnares was Lys Assia met “Refrain” voor het gastland Zwitserland. Overigens is de herkenningstune van uitzendingen van de EBU de prelude uit het te Deum van de Fransman Marc – Antoine Charpentier (Parijs 1643 – Parijs 24 februari 1704).

 

In 1968 kan Europa het festival voor het eerst in kleur bekijken, en een jaar later waren er maar liefst vier winnaars: Frankrijk, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

 

Voor de eerste deelname van Griekenland heeft men moeten wachten tot 1974: in The Dome in Brighton vertegenwoordigde Marinella met “Krasi, Thalassa kai t' Agori Mou” de Griekse eer. Het is het jaar waarin de het Zweedse ABBA met “Waterloo” de overwinning in de wacht weet te slepen en vervolgens popgeschiedenis schrijft.

 

Brighton 1974: Marinella: “Krasi, Thalassa kai t' Agori Mou”

 

images/sertab-erener.jpgOver de jurering en de toekenning van punten aan buurlanden is altijd een hoop gedoe geweest, en dat zal waarschijnlijk niet gauw veranderen. In 1997, het festival is dan in Istanbul nadat een jaar eerder Sertab Erener met “Everway That I Can” met de overwinningstrofee naar huis is gegaan, introduceert de EBU televoting. Aanvankelijk op vrijwillige basis, maar werd in 2004 verplicht gesteld. In dat zelfde jaar werd ook de halve finales ingevoerd: de uitzendingen, en dan met name de jurering, duurden te lang. In 1999 wordt tot grote teleurstelling van velen de begeleiding van de deelnemers door een groot orkest afgeschaft.

 

images/helena.jpgDe vijftigste verjaardag, op 21 mei 2005 in Kiev brengt de Griekenland eindelijk de langverwachte overwinnig. Helena Paparizou zingt het land met “My Number One” naar de eerste plaats. In dat zelfde jaar vindt op 22 oktober in Kopenhagen een Jubileum uitzending plaats. Het jaar daarop wordt het festival in Athene gehouden. Op zaterdag 20 mei weten in de Olympic Indoor Hall de monsters van Lordi de hoogste notering op het scorebord te bereiken.

 

 

De Griekse inzending van 2014, Freaky Fortune feat. RiskyKidd was met “Rise Up” de slechtste inzending tot dusver: met slechts 35 punten wisten zij een twintigste plek te bereiken.Het Eurovisie Songfestival 2015 zou de vijfendertigste keer zijn dat Griekenland deel neemt.

 

images/eurovision_song_contest-9411.jpgIn 2008 en 2011 namen maar liefst 43 landen deel aan het festival, in 2014 waren dat er 37. Een van de afwezigen was Cyprus, het land zag om financiële redenen van deelname af. Inmiddels heeft de bij de EBU aangesloten omroep CyBC (Cyprus Broadcasting Organisation) aangekondigd op de zestigste editie weer van de partij te zijn. Minder bekend is dat een aantal noord Afrikaanse landen ook deel mogen nemen aan het festival: Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Libië en Tunesië. Deze landen hebben echter nog nooit deelgenomen, terwijl Australië dolgraag van de partij zou zijn. Het land verzorgde in 2014 de interval act tijdens de finale. Het festival is er, ondanks het tijdverschil dat het bekijken van de shows bemoeilijkt, enorm populair Deze Grand Final werd tevens uitgezonden in landen als Australië, Canada, Hong Kong, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten en werd gemiddeld door maar liefst 61 miljoen mensen bekeken.


Tijdens het Eurovisie Songfestival worden naast de fel begeerde trofee nog drie andere prijzen uitgereikt: de Press Award (toegekend door pers en media), de Artistic Award (toegekend door de commentatoren van de deelnemende landen) en de Composer Award (toegekend door de deelnemende componisten en tekstschrijvers van het betreffende jaar). Fans en critici zijn het erover eens dat het niveau van het festival in 2014 beduidend beter was dan het jaren is geweest. Niet alleen was de kwaliteit van de ingezonden liedjes hoger, ook waren er minder "hulpmiddelen" op het podium, een trampoline en een hamsterrad daargelaten.

 

Newsflash 3: maandag 10 november 2014: GR CY NL:


Griekenland:


De deelname van Griekenland aan de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival staat nog altijd niet vast. NERIT, de nationale omroep heeft wel de intentie tot deelname kenbaar gemaakt, maar EBU eist dat de opvolger van ERT beslist voldoet aan de voorwaarden welke worden gesteld aan lidmaatschap van de European Broadcasting Union. Wat in 2014 nog door de vingers werd gezien, wordt in 2015 toch echt niet geaccepteerd. Nog altijd bestaat daar geen duidelijkheid over en blijft deelname onzeker. Ontbreekt een van de belangrijkste smaakmakers op het zestigste verjaardagsfeestje van ESF?

 

Cyprus:


Goed nieuws voor de Cypriotische ESF fans: na een jaar afwezigheid keert Cyprus terug op het podium van het grootste muziekspektakel ter wereld. Het Cypriotische televoter publiek kan maar liefst kiezen uit zestig inzendingen welke in negen voorronden de winnaar moet gaan aanwijzen. Tijdens de finale op zondag 1 februari 2015 zal in Nicosia bekend worden gemaakt wie Cyprus zal vertegenwoordigen in Wenen.

 

Nederland:


images/trijntje-oosterhuis-2.jpgDe Nederlandse publieke omroep AVROTROS heeft de deelname van TRIJNTE OOSTERHUIS aan de zestigste editie van ESF bevestigd. Eerder lekte bij monde van haar voorgangster Anouk in het programma “College Tour” de deelname al uit. Op een vraag van presentator Twan Huys antwoordde de zangeres “ ...ik kan zo slecht liegen...” Tijdens de uitzending van Radio 2 programma “Gouden Uren” van Daniel Dekker bevestigde Trijntje haar deelname: "Het is er nu uit. Ik vind het super leuk, heb er heel erg veel zin in." Hoewel de door Anouk geschreven inzending nog niet af is, zegt trijntje hierover: "Het is een heel verrassend liedje. Heel anders dan je van ons zou verwachten" Voor de Nederlandse ESF fans dus opnieuw geen voorrondes waarin middels televoting een winnaar wordt aangewezen, geen keuze uit zestig liedjes; maar sinds twee jaar telt het land weer als toonaangevend mee in het ESF spektakel en staan nationale topartiesten in de rij om het land te vertegenwoordigen. Dat was wel eens anders... Overigens; als je als jury lid van "The Voice of Holland" je durft te laten jureren door geheel Europa, dat getuigt van lef!

 

Newsflash 4: dinsdag 25 november 2015: het nieuwe logo is bekend:

 


images/esf beeldmerk.pngVandaag heeft organiserende Oostenrijkse omroep ORF het nieuwe beeldmerk voor het ESF 2015 onthult. Passend bij het thema "Building Bridges" worden de bruggen afgebeeld als een zogenaamde "Sphere".

 

 

 

 

 

 

Newsflash 5: vrijdag 5 december 2014: GR: Griekenland mag meedoen!


De EBU heeft het lidmaatschap van de nieuwe Griekse publieke omroep erkent. Hierdoor is de deelname van Griekenland aan de zestigste editie van het ESF een feit! "We’re glad to have Greece joining the 60th Eurovision Song Contest in Vienna. Their dedication to the biggest music event in the world has been impressive throughout the years." aldus Jon Ola Sand, Executive Supervisor van het ESF.

 

Newsflash 6: donderdag 11 december 2014: NL:  Nederlandse inzending: Walk Along


In andere deelnemende landen wordt de uitverkiezing van het in te zenden liedje naar het ESF middels diverse voorrondes en zinderende finales bekend gemaakt. Hoe anders gaat het er sinds drie jaar in Nederland aan toe, overigens niet zonder succes. Sinds de succesvolle deelname van Anouk staan zowel artiesten als tekst- en muziekschrijvers in de rij om een bijdrage te mogen leveren. De keuze viel al snel op Trijntje Oosterhuis en aan de keukentafel bij Anouk werd het deelnemende liedje gekozen. Tijdens het radioprogramma “Gouden Uren”van Daniël Dekker werd het liedje voor het eerst ten gehore gebracht: “Walk Along”. Zelf noemt de zangeres het liedje: “een fris, catchy nummer”. De eertse kritieken zijn positief. Trijntje Oosterhuis laat voor wat haar kledingkeuze betreft niet van plan te zijn zich in een galajurk te kleden: de outfit wordt stoer, vrouwelijk, eigenwijs en sexy. Jammer van de showbizz trappen maar misschien zit er weer een top tien plaats in de finale in!?

 

De reactie van Ilse de Lange op Twitter:

"Wauw!!!!! Wat super fris en catchy! @Eurovision te gek!! Zet em op Trijntje!!! Ik zit nu al met m'n vlaggetje klaar!''

De reactie van ESF kenner Maurice Wijnen op Twitter:

"Lied van #Trijntje is catchy, klinkt internationaal en is eenvoudig van opbouw. Sterke inzending van NL! Ik vind het leuk!''


beluister hier Trijntje Oosterhuis: Walk along

 

Newsflash 7: zaterdag 20 december 2014: dit is het presentatieteam


mages/arabella kiesbauer alice tumler mirjam weichselbraun.jpgDe directeur televisie van de ORF, Kathrin Zechner  heeft deze week het presentatieteam van de zestigste editie van het ESF bekend gemaakt. Er is gekozen voor een volledig vrouwelijk presentatieteam, te weten: Arabella Kiesbauer, Alice Tumler en Mirjam Weichselbraun. (op de foto v.l.n.r.) Het is geen kleinigheid om het grootste televisiespektakel ter wereld te presenteren. Mevrouw Zechner benadrukte hun vakkundigheid en noemde hen “triple-A professionals."  Ook winnares Conchita Würst zal haar opwachting maken: zij is de gastvrouw voor de deelnemers in “The Green Room”.  Mevrouw Zechner: "She won the contest with her personality, voice and song for Austria. She did not take the first but the most powerful Austrian step in the fight for self-determination and respect in Europe and the world."

 

Het zogenaamde ” Eurovision Village” voor de ESF fans zal te vinden zijn op het stadhuisplein van Wenen. In de periode van 17 tot en met 23 mei “is this the place to be” met optredens van de deelnemende artiesten en andere evenementen waaronder natuurlijk het samen kijken naar het ESF. Verder maakte de organiserende omroep bekend dat de “Euro Club”, het perscentrum van het ESF zal worden gevestigd in de Ottakringer brouwerij. Op deze locatie kan de geaccrediteerde pers kennis maken met de deelnemende artiesten. Deze kunnen er tevens hun inzending onder de aandacht brengen.

 

Newsflash 8: woensdag 21 januari 2015


images/esf podium 2015.jpgMet nog vier maanden te gaan, de eerste halve finale is op 19 mei, de tweede op 21 mei en de finale op 23 mei 2015, heeft de ORF het ontwerp voor het decor bekend gemaakt: een gigantisch oog. Dit oog symboliseert de verbinding, lees the bridge, tussen de artiesten met hun delegaties en de rest van de ESF wereld. Ook een brug tussen verleden en toekomst. Met het oog op de overwinning van Conchita Wurst ligt het echter meer voor de hand dat het oog symboliseert dat de wereld toekijkt op de acceptatie van ieder individu in de wereld: zonder onderscheid te maken tussen religie, ras, geslacht en seksuele voorkeur. Wellicht is dit de verborgen boodschap achter het nieuwe decor? Met zoveel woorden durft  Kathrin Zechner, directeur van de ORF, het echter niet te zeggen en houdt het bij: “The eye is a symbol of this bridge: a mutual respect between cultures, countries and people”. Oostenrijk werpt zich sinds de overwinning van Conchita Wurst als hoofdstad van de wereld met betrekking tot tolerantie en verdraagzaamheid.

 

Ondertussen in GR:


Geen nader nieuws te melden. NERIT zwijgt in alle talen en we houden wederom rekening met een “last minute”naar het ESF.

 

Ondertussen in CY:


Na maar liefst zes voorrondes vindt op 1 februari 2015 de finale van de Eurochallenge plaats. Inmiddels zijn de zestig inzendingen gereduceerd tot slecht 10. In de jury onder andere Christer Björkman, de Zweedse producer van ESF 2013.

 

Ondertussen in NL:


Met de keuze voor Trijntje Oosterhuis en het lied “Walk Along” was er voor de Nederlandse televoters niets te kiezen, ook niets meer te raden trouwens. Of toch wel, wat zal zij tijdens het ESF dragen?

 

Newsflash 9: CY: de finalisten zijn bekend:


Voor de Cypriotische televoters staan de telefoonlijnen tot de halverwege de finale show op zondag 1 februari 2015 open. De zestig inzendigen zijn gereduceerd tot 6 finalisten. De stemuitslag van het publiek telt voor de helft mee, de andere helft wordt bepaald door de vakjury. Deze vakjury bestaat uit de voorvoormalige ESF deelnemers Elena Patroklou (1991), Alex Panayi (1995 en 2000) en Despina Olympiou (2013) aangevuld met Tassos Trifonos, Christer Björkman (ESF producer 2013) en Dimitris Kontoplous (componist van diverse Cypriotische inzendingen voor het ESF). Met “The Voice” achtige workshops op het gebied van zang, podiumpresentatie en interview technieken worden de finalisten klaargestoomd voor het ESF podium in Wenen. Hierbij worden zij gecoacht door de vakjury. Een trekking heeft inmiddels de volgorde van de finale bepaald:

 

1: Hovig: Stone In A River
2: Doody: Magic
3: Panagiotis Koufogiannis: Without Your Love
4: Minus One: Shine
5: Giannis Karagiannis: One Thing That I Should Have Done
6: Charis Savva & Nearchos Evaggelou: Dila Den Agapo

 

images/andri karantoni.jpgEvenals de voorrondes en de halve finales zal ook de finale worden gepresenteerd door voormalig miss Universe Cyprus 2011 Andri Karantoni. En nu maar hopen dat de mannelijke kijkers van de Cypriotische finale hun hoofd bij de puntentelling kunnen houden!

 

 

 

 

Newsflash 10: maandag 26 januari 2015: Host City Insignia Exchange & Semi Final Allocations Draw:


Host City Insignia Ceremony:


images/esc_insigniaceremony_02_00.jpg 2.jpgVoorafgaande aan de trekking waarin werd bepaald welk land in welke halve finale terecht zou komen, vond vandaag op het stadhuis van Wenen de Host City Insignia Ceremony plaats. Burgemeester Michael Häupl van Wenen ontving hierbij de symbolische sleutels uit handen van de vertegenwoordigers van gaststad 2014 Copenhagen: Sophie Hæstorp Andersen en Lars Weiss. Met de overhandiging van de sleutels werd Wenen officieel de gaststad van het ESF 2015. De ceremonie werd door de organiserende omroep ORF rechtstreeks uitgezonden op het kanaal van het ESF. Het was voor de achtste keer dat de "Olympische vlam" van het ESF op een dergelijke wijze werd overgedragen.

 

Semi Final Allocations Draw:


images/esc_allocationdraw_02.jpgDe zogenaamde “Big Five”: Verenigd Koninkrijk, Bondsrepubliek Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en natuurlijk het gastland Oostenrijk zijn zeker van een plaats in de  finale. Voor de overige 33 landen vond vandaag de trekking plaats waarin werd bepaald welk land in welke halve finale zou komen te staan. In de eerste halve finale zullen 16 landen het tegen elkaar opnemen, in de tweede halve finale 17. Van beide halve finales zullen 10 deelnemers doorgaan naar de finale op zaterdag 23 mei aanstaande. Om de spanning nog wat op te voeren werden evenals in voorafgaande jaren de hulsjes met daarin de namen van de deelnemende landen verdeeld over 5 transparante schalen. Digame, de partner waarmee het ESF op het gebied van televoting samenwerkt, heeft op grond van het stemgedrag over de afgelopen 10 jaar van de deelnemende landen bepaald welke landen in welke schaal terecht kwamen. Wat blijkt? Nederland is in gezelschap van België, Ierland, San Marino, Cyprus en...Griekenland. De volgorde van de optredens in de twee halve finales zal overigens nog niet bekend worden gemaakt.

 

In een fleurige voorjaarsachtige setting volgde uiteindelijk de trekking: in de eerste helft van de eerste halve finale staan zowel België, Nederland als Griekenland. Cyprus zal haar opwachting na de pauze in de tweede halve finale maken. Voor Griekenland is er dus werk aan de winkel: vele deelnemers en hun inzendingen zijn bekend, maar bij Nerit blijft het oorverdovend stil...

 

Newsflash 11: de uitslag van Cyprus...: Giannis Karagiannis:  "One thing That  I should have done"


Na Nederland is ook de inzending van Griekenland bekend. In een amateuristisch ogende uitzending, maar goed: de Nederlandse inzending werd tijdens een radiouitzending bekend gemaakt, koos het Cypriotische publiek en de vakjury wie van de zes overgebleven kandidaten het land mag vertegenwoordigen op het ESF 2015. “And the winner of The Eurovision Songproject 2015 is...One Thing that I shouls have done” door Giannis Karaiannis.  Wederom werd gekozen voor een degelijke ballad. 

 

Giannis Karagiannis : One Thing I Should Have Done

 

Het winnende lied werd geschreven door de singer / songwriter zelf en Mike Connaris. Deze laatste schreef voor Lisa Andreas de Cypriotische inzending “Stronger Every Minute” voor het ESF 2004 waamee met 170 punten de vijfde plaats werd bereikt. Griekenland werd dat jaar in de Abdi İpekçi Arena in Istanbul met de inzending “Shake It” door Sakis Rouvas derde. Nederland ...twintigste, daar zullen we het verder maar niet over hebben. Het ESF 2004 werd overigens gewonnen door Ruslana met “Wild Dances” voor Oekraïne. Deze “Balkanstamper” leverde liefst 280 punten op. Mike Connaris is beslist geen onbekende bij het ESF: men kan hem zo 'n beetje de “hofleverancier noemen van de Cypriotische inzendingen. Zo schreef hij voor Nicole Paparistodemou “Like a Woman”. Deze ballad wist in 2010 de nationale jury echter niet te overtuigen. Cyprus werd op het ESF podium in de Telenor Arena in Oslo vertegenwoordigd door Jon Lilygreen & The Islanders die met “Life looks Better in Spring” een teleurstellende eenentwintigste plaats wisten te bereiken met slechts 27 punten. Griekenland kreeg 140 punten voor: “Opa” van Yiorgos Alkaios & Friends, wat goed was voor een achtste plaats, Nederland overleefde dat jaar de semi finale overigens niet. De overwinning werd in 2010 opgeëist door Lena met “Satellite”voor de Bondsrepubliek Duitsland met 246 punten.

 

ESF 2004: Lisa Andreas: Stronger Every Minute

 

Newsflash 12: Eurovision 60th Anniversary


images/60th_in_gold_black.jpgHet is dit jaar precies zestig jaar geleden dat het ESF voor het eerst werd uitgezonden. U heeft de geschiedenis van het festival in bovenstaand blog kunnen lezen. Natuurlijk kan men dit heugelijke feit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het verjaardagsfeestje wordt op dinsdag 31 maart 2015 in Londen gevierd. Op het podium van het Eventim Apollo Hammersmith zullen naast de grootste successen uit zestig jaar ESF ook suprise acts voorbij komen. De BBC draagt zorg voor speciale verjaardagsuitzending die in geheel Europa te zien zal zijn. Jon Ola Sand, EBU's Executive Supervisor van het Eurovision Songfestival is dan ook zeer vereert met dit gulle gebaar van de Britse omroep. 

 

Newsflash 13: Australië op ESF!


images/australie_vlag.jpg

Ja, u leest het goed: Australië doet mee aan het ESF 2015. Eenmalig, dat wel. Australië verzorgde vorig jaar een grootse interval act met Jessica Mauboy en zodoende waren ze er ook al een beetje bij. Het ESF is in Australië dermate populair dat de EBU heeft besloten dat het land ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het ESF eenmalig mag deelnemen. De zender SBS zendt het ESF al dertig jaar uit. De Australische inzending is bovendien verzekerd van een finale plaats. De EBU heeft hiervoor gekozen om de kansen op een finaleplaats voor de inzendingen in de twee halve finales niet te verkleinen. Mocht het land winnen dan zal het ESF circus in 2016 niet naar “Down Under” verhuizen maar wijst de EBU een Europees gastland aan die het ESF 2016 in samenwerking met SBS zal verzorgen. In dat geval mag Australië wel voor een tweede keer deelnemen. De Australische televoters mogen overigens in beide halve finales stemmen. De ESF fans moeten er wel wat voor over hebben: door het tijdsverschil is het ESF daar vroeg in de morgen te zien.

 

Newsflash 14: de Griekse kandidaten voor ESF

 

images/creal-greece 1 2.jpgEindelijk, met nog precies slechts negentig te gaan voor de eerste halve finale op dinsdag 19 mei heeft MAD TV de Griekse kandidaten voor de nationale finale bekend gemaakt. In de halve final van het ESF staat naast Nederland ook Griekenland. De show “Eurosong 2015” zal worden uitgezonden vanuit Athene en staat gepland voor maart. De nationale publieke omroep NERIT en muziekzender MAD TV zullen de uitzending gezamenlijk verzorgen. De namen van de deelnemers mogen dan wel bekend zijn, de liedjes echter nog niet. Deze zullen tijdens een persconferentie eind februari. Dan zullen de inzendingen ook direct beschikbaar zijn via de sociale media. De kanshebbers zijn:

 

Barrice

C: REAL

Elena Kyriakou

Shaya

Thomai Apergi & Legend

 

Newsflash 15: de Griekse finale voor het ESF: 4 maart 2015


Eindelijk komt er ook in Griekenland garen op de klos. De Griekse publieke omroep heeft tijdens de persconferentie van vandaag, donderdag 26 februari 2015, niet alleen de datum bekend gemaakt waarop in samenwerking met MAD TV de nationale finale zal worden gehouden maar ook de deelnemende liedjes onthult. Het programma zal worden gepresenteerd door Mairy Synatsaki en Doretta Papadimitriou. Onderstaand de volgorde van opkomst:

 

1: C: REAL: Crash
2: Thomai Apergi & Legend: Jazz & Sirtaki
3: Barrice: Ela
4: Shaya Hansen: Sunshine
5: Maria – Eleni Kyriakou: One Last Breath

 

Het programma genaamd Eurosong zal zoals gezegd op 4 maart aanstaande worden uitgezonden. De uitzending begint om 20.00 uur en zal worden opgeluisterd door Helena Paparizou die tien jaar geleden voor Griekenland met het liedje “My Number One” het ESF voor Griekenland won.

 

De kanshebbers voor een ticket naar Wenen:

 

C:REAL: Crash

 

Thomai Apergi & Legend: Jazz & Sirtaki

 

Barrice: Ela

 

Shaya Hansen: Sunshine

 

Maria – Eleni Kyriakou: One Last Breath 

 

Newsflash 16: ...and the winner of the Greek Final Eurosong 2015 is...


images/maria-elena-kyriakou.jpgGisteravond heeft de Griekse televoter en een vakjury de Griekse inzending gekozen voor het ESF Vienna 2015. De van geboorte Cypriotysche Maria – Eleni Kyriakou zal met de door haarzelf (in samenwerking met Efthivoulos Theoxarous, Vangelis Konstantinidis en Evelina Tziora) gecomponeerde ballad “One Last Breath” op dinsdag 19 mei aanstaande in de eerste halve finale staan. Deze ex deelneemster aan “The Voice Greece” zal het die avond onder andere op moeten nemen tegen Trijntje Oosterhuis met “Walk Along”. Als de Cypriotische “douze points” voor Griekenland nu nog niet verzekerd zijn... (mocht Griekenland de finale bereiken, Cyprus staat namelijk in de tweede halve finale en mag dus in de eerste halve finale niet stemmen) Overigens kreeg Eurosong 2015 nog een miniscuul politiek tintje: tijdens de introductie werd de Eurogroep (onderdeel van de Troïka) er fijntjes op gewezen dat het een avond vol muziek en dans zou worden: ondanks alles! Laat dat maar aan de Grieken over.

 

images/mary-sinatsaki-and-doretta-papadimitriou-greece-eurosong-600x345.jpgWerd de Cypriotische kijker afgeleid door de naar weinig te raden overgelaten jurk van precentatrice Andri Karantoni, Griekenland deed het gisteravond nog eens dunnetjes over: het presentatie duo Mairy Synatsaki en Doretta Papadimitriou presenteerde de Eurosong 2015 in gewaagde kledij.

 

 

 

 

Voor het winnende liedje klikt u op de video onder Newsflash 15.

Voor de complete Eurosong Show: www.eurovision.tv

 

Newsflash 17: de Australische inzending voor ESF 2015:


images/guy.jpegToegegeven: geen nieuws van het Cypriotische, Griekse of Nederlandse ESF 2015 front, maar vanwege de unieke gelegenheid dat dit jaar voor het eerst en waarschijnlijk ook de laatste keer Australië mee mag doen aan het grootste muziek spektakel ter wereld aandacht voor deze eenmalige inzending: Guy Sebastian. Deze winnaar van Australian Idol 2003 werd door broadcaster SBS en haar Eurovision partner Blink TV gekozen vanwege zijn indrukwekkende staat van dienst. Het ESF is “Down Under” mateloos populair: het werd in 2014 bekekendoor gemiddeld drie miljoen fans. Het liedje waarmee Guy Sebastian zal deelnemen is overigens nog niet bekend gemaakt: zijn deelname is vandaag donderdag 5 maart 2015 voldoende “breaking news”.

 

Newsflash 18: “drama” op Duits “Unser Song für Östereich” podium 


Drama mag dan wel een Grieks woord zijn (en een stad in noord Griekenland), en de Grieken mogen dan wel een aangeboren gevoel voor drama hebben: een klein “drama” voltrok zich gisteren tijdens de nationale finale van “Unser Song für Östereich”. Nadat gisteravond, donderdag 5 maart, bekend was geworden dat Andreas Kümmert het land mag vertegenwoordigen op de finale van het ESF 2015 op 23 mei aanstaande in Wenen, bedankte hij voor de eer. Stamelend verklaarde hij dat hij “slechts een kleine muzikant is”en dat hij “niet in staat is”om zijn land te vertegenwoordigen. Dat kon niet iedereen waarderen en boe geroep viel hem dan ook ten deel. Besloten werd dat de nummer twee: Ann – Sophie met “Black Smoke” de Duitse eer mag verdedigen. Verbouwereerd vraagt de zangeres eerst aan het publiek of het met deze beslissing eens is. Toegegeven: wederom geen nieuws uit CY, GR of NL, maar dit nieuws, voor de ESF fans om van te smullen, wilden we u toch niet onthouden.

 

Ann – Sophie: Black Smoke

 

Newsflash 19: kort ESF nieuws

De Australiër staat blijkbeer bekend als een groot ESF fan. Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag mag het continent eenmalig deelnemen aan de Greatest Show on Earth. Eerder werd al bekend gemaakt dat Guy Sebastian de nationale eer in Wenen zal verdedigen, in de hoop dat het niet bij een eenmalige deelname zal blijven. Nu is ook het deelnemende liedje onthult: “Tonight Again”

 

Guy Sebastian: Tonight Again


Ondertussen is ook de “line up” van de semifinales bekend gemaakt. Onderstaand de  voor onze website en deze column meest belangrijke performances:

Semifinal I: dinsdag 19 mei 2015:

nummer 3: België: Loïc Notett: “Rhythm Inside”
nummer 4: Nederland: Trijntje Oosterhuis: “Walk Along”
nummer 6: Griekenland: Maria – Eleni Kyriakou: “One Last Breath”


Semifinal II: donderdag 21 mei 2015:

nummer 15: Cyprus: Giannis Karagiannis: : One Thing I Should Have Done”

 

Loïc Notett: Rhythm Inside

 

In de finale op zaterdag 23 mei 2015:

Bondsrepubliek Duitsland: “Black Smoke”
Australië: Guy Sebastian: “Tonight Again”
Oostenrijk: The Makemakes:”I 'm Yours”

 

Newsflash 20: The Netherlands: two points?

 

images/trijntje 2.jpgEen ESF zonder relletjes en gossip? Dat kan natuurlijk niet! Nu is het niet de bedoeling onze website in een digitale roddelrubriek te veranderen, maar eentje willen we u toch niet onthouden. Al is het ontgaan ervan vrijwel onmogelijk: namelijk de door Tycho Boeker ontworpen jurk. Deze modeontwerper is ook bekend van de glitterpakken waarin de Toppers met het nummer “Shine” in 2009 een gooi deden naar de overwinning. Met slechts een zeventiende plek in de tweede halve finale moest Nederland toezien hoe voor de vijfde keer op rij een finale plaats aan “onze” neus voorbij ging. De jurk van Trijntje Oosterhuis mag gerust gewaagd worden genoemd: het laat een diepe decolleté zien, terwijl de rok tot net onder de knie reikt. Hoewel ze zeker van haar zaak leek en vertelde zich erg comfortabel in de creatie te voelen heeft Trijntje Oosterhuis toch geluisterd naar de kritiek. Althans: zo lijkt het vooralsnog. Ze verscheen vandaag (15 mei 2015) tijdens de tweede repetitie in een andere jurk met minder decolleté en een jasje waarvan de kleur nog moet worden bepaald.

De “songfestivaljurk” van Tycho Boeker kan overigens toch nog een groot succes worden: afgedrukt op een T-shirt heeft de creatie behoorlijk wat belangstelling. Cornald Maas heeft de op Twitter verschenen foto gedeeld en noemt het: "perfecte merchandising zou het zijn".

 

Commentator en ESF kenner Cornald Maas reageert op Twitter: "Trijntje repeteert in Wenen... Vocaal ijzersterk. En de outfit is ... uhm... gewaagd."

 

De reactie van Trintje op alle commotie over de creatie: "I've heard people are talking about it, but I find it strange and don't really understand it. I'm just not used to people talking about such things. I hope they will talk about the song again"

 

Ook op de website van het ESC is Trijntje "trending topic": trijntje_ignores_the_fuss_about_dress

 

Ook op de outfit van de backing vocals was het nodige aan te merken, of moet ik zeggen: is opnieuw weer genoeg te doen. Tijdens de tweede repetitie bleek dat ook deze keuze niet veel beter is. De beide outfits zien eruit alsof de dames naar een protestdemonstratie gaan en niet op het podium van een wereld beroemd festival staan. Kortom: er moet om het plaatje visueel aantrekkelijk te maken nog een en ander gebeuren. Het camerawerk van de Belgische regisseur Hans Pannecoucke, die ook de registratie van The Common Linnets (“Calm After the Storm”) in 2014 voor zijn rekening nam, staat als een huis, en als we het moeten geloven heeft de Nederlandse inzending een van de mooiste belichtingen van de gehele show. Dat “onze” Trijntje kan zingen: daar is vriend en concurrentie het roerend over eens, dat dan weer wel!

 

Newsflash 21: de eerste Semi Final:


Nederland:

Of u nu ESF fan bent of niet, door de enorme media aandacht voor de zestigste editie van het grootste liedjesfestival ter wereld, zal het u vast niet ontgaan zijn: Trijntje Oosterhuis heeft met “Walk Along” de finale helaas niet bereikt. Hoewel het nummer, dat zij samen met Anouk heeft geschreven, als een van de weinige nummers van de eerste tot de laatste noot zo kristal zuiver als de Griekse wateren werd gezongen: het heeft niet mogen baten. Vandaag, woensdag 20 mei 2015 heeft zij de Oostenrijkse hoofdstad terecht met opgeheven hoofd verlaten. Over de uiteindelijke kleding keuze, hoewel het naar verluidt een creatie van Issey Miyake blijkt te zijn,  zullen we het maar niet hebben...

 

 

De Nederlandse media aandacht voor dit Europese muziek spektakel was dit jaar door de successen van Anouk en The Common Linnets buitengewoon groot. Direct na de uitslag wist de internet versie van de Telegraaf te melden op de melodie van “Walk Along” in plaats van “why, ai, ai ai...” “Bye, ai ai, ai...” Uit het oog is bij de sommige Nederlandse media ook direct uit het hart,gelukkig werd dit artikel vrij snel van de internet site van dit “toonaangevende” Nederlandse dagblad verwijderd.

 

Griekenland:

Het goede nieuws: voor Griekenland heeft zich de van geboorte Cypriotische Maria – Eleni Kyriakou met de ballad “One last Breath” zich wel geplaatst voor de finale op zaterdag 23 mei 2015. Gehuld in een creatie waarvan de decolleté nauwelijks onder deed voor de aanvankelijk door Trijntje Oosterhuis gekozen zogenaamde “scheurjurk” was de Griekse inzending al bij voorbaat door kenners getipt voor een finaleplaats. Als echte Griekenland fans: duimen dus aanstaande zaterdag!

 

 

België:

Ook België heeft een plaatsje in de finale weten te bemachtigen. Met het verrassende “Rhythm Inside” van Loïc Notett in een strak geregisseerde “performance” hebben onze zuiderburen nog hoop op de overwinning. Choreografie en kleding maakten dat het nummer stond als een huis: minimalistisch en puur. Net als Anouk destijds had de Belg te kennen gegeven niet in een deelname aan het ESF geïnteresseerd te zijn, maar onder voorwaarde dat “het helemaal zijn ding zou worden”, zoals dat tegenwoordig heet, is hij alsnog gezwicht en dat met eerdergenoemd resultaat.

 

 

Nog enkele feitjes en wetenswaardigheden over deze eerst halve finale, met daarbij de kanttekening dat ik niet beschik over de kennis van “Mister Songfestival” Cornald Maas:

 

Rusland:

Diverse landen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun inzending een politieke ondertoon te voorzien, hoewel dit volgens de reglementen, opgesteld door de EBU niet is toegestaan. Opvallend is de Russische bijdrage: “A Million Voices” door Polina Gagarina. In dit nummer dat door kenners en bookmakers getipt wordt voor de eindoverwinning doet de charmante zangeres een vredesoproep. Op z 'n zachts gezegd merkwaardig gezien de ontwikkelingen in Oekraïne, dat vanwege de situatie in eigen land van deelname afzag, en de spanningen ten aanzien van de Baltische landen. Afgezien hiervan: een terechte kanshebber, en hopelijk een welgemeende boodschap van het Kremlin!

 

 

 

Roemenië:

De problematiek van de kinderen die door hun ouders die in het buitenland gaan werken, in Roemenië bij familie worden achtergelaten, werd door Voltaj tweetalig onder de aandacht gebracht. Een serieus probleem van ouders en kinderen die elkaar in een belangrijke fase van hun kindertijd moeten missen. Het land heeft met dit gevoelig liggende thema een finaleplaats verdiend: "De La Capat".

 

 

 

Finland:

tja, wat zullen we hierover schrijven. Het land werd vertegenwoordigd door Pertti Kurikan Nimipäivät, met het nummer: “Pertti Kurikan Nimipäivät”. Aan de uitspraak van zowel de titel van het lied als de naam van de groep zullen we ons maar niet wagen. Deze groep bestaande uit mensen met het Syndroom van Down, bracht een anderhalve minuut durend Heavy Metall nummer ten gehore. Goed, over smaak valt niet te twisten, maar wel over de vraag: was dit ethisch verantwoord? De meningen zijn hierover duidelijk verdeeld maar zeker is echter dat de groep van het optreden genoten heeft. Of dat dit genre bij het publiek ook in de smaak is gevallen? Kennelijk niet, het Scandinavische land heeft de finale niet weten te bereiken.

 

Servië:

Een gedoodverfde favoriet is ook het nummer: : “Beauty never Lies” van de Servische Bojana Stamenov. Zoals vele voorgaande inzendingen van diverse landen wordt ook in dit nummer opgeroepen tot verdraagzaamheid en wederzijds respect. Was het vorig jaar Conchita Würst, die door de Oostenrijkse ORF, de organiserende omroep dit jaar om onduidelijke redenen is ontdaan van de “achternaam”, nu is het de beurt aan Servië. Met name de zin: “Finally I can say, yes, I ’m different and it ’s okay. Here I 'm!” zal het bij velen die zich om welke reden dan ook achtergesteld voelen een ferme steun in de rug betekenen.

 

 

Overigens een bijzonder compliment voor de belichting en de Nederlandse decorbouwer Unbranded. Het decor ontwerp is van onder meer Florian Wieder en het lichtontwerp is van de hand van Al Gurdon. In totaal werd er op het 44 meter brede, 22 meter diepe en 14 meter hoge podium 1256 aluminium buizen voorzien van LED verlichting met een totale lengte van 3.3 kilometer gebruikt en voorstellende “het oog van de wereld”.

 

De interval act:

Te kinderachtig voor woorden en gauw vergeten: zogenaamd leidden de huisdieren van de drie presentatoren de kijker rond in gaststad Wenen. Hier en daar een glimlach opwekkend was het voor het overige niet om aan te zien: een gemiste kans.

 

Newsflash 22: de tweede Semi Final


Ik moet u iets bekennen: door een afspraak heb ik deze halve finale helemaal niet gezien, althans: de live optredens niet. Foei en stout, ik weet het. Het werd toch nog een “latertje” omdat ik voor deze column alle media zelf moest na- en uit pluizen om toch nog een passende aanvulling voor dit blog te kunnen geven: eigen schuld, dikke bult...!

Cyprus:

Welnu: in de eerste halve finale verschenen drie van de vier voor onze website interessante deelnemers: België, Griekenland en Nederland. De uitslag kennen we inmiddels. Cyprus, het vierde land dat we voor deze column proberen te volgen stond in de tweede halve finale. En wat blijkt: ondanks het feit dat Griekenland haar “douze points” niet aan Cyprus heeft kunnen toekennen, en andersom eveneens ook niet, toch staan beide landen in de finale. Een geruststelling voor de Cypriotische inzending: “One Thing that I shouls have done” door Giannis Karaiannis: op de officiële Facebook pagina van onze vereniging kwam alvast een chat binnen waaruit bleek dat de Cypriotische inzending alvast een stem op zak heeft!

 

 

Zweden:

De favoriet van het Nederlandse presentatie duo: Jan Smit en Cornald Maas heeft een jaartje geleden een uitglijder gemaakt in een kookprogramma op de Zweedse TV. De performer van de Zweedse inzending “Heroes” door Måns Zelmerlöw mag dan wel favoriet zijn, maar door bepaalde homofobe uitspraken waarvoor de artiest inmiddels welgemeende excuses heeft aangeboden, desondanks blijft het toch een optreden in het hol van de leeuw: immers: de met name homosexuele, maar ook lesbische gemeenschap heeft het grootste liedjesfestival ter wereld reeds jaren geleden van ganser harte omarmd. Niet handig dus! Strak geregiseerd en videoclip - achtig optreden.

 

 

In deze tweede halve finale mag de zang kwaliteit enerzijds beslist beter zijn geweest, met als absolute uitzondering de inzending van San Marino dat door Anita Simoncini & Michele Perniola werd vertegenwoordigd met het tenenkrommende lied “Chain of Lights” dat dermate vals werd gezongen dat het gelukkig de finale niet haalde! Anderzijds zaten er weinig verrassingen in.

Israël;


Traditioneel kan Israël rekenen op trouwe bondgenoten in de strijd om de overwinning op het ESF, helaas dit jaar niet, slechts Cyprus zat in dezelfde halve finale (Griekenland en Nederland zaten in de eerste halve finale) maar desondanks wist Israël wederom een finale plaats te bemachtigen met: “Golden Boy” door Nadav Guedj: met een ritme dat zowel in Cyprus als in Griekenland en menig Balkanland aan slaat. Let u bij dit optreden vooral op de gouden "gevleugelde" schoenen. De inspiratie hiervoor werd gevonden in de Griekse mythologie: de god van de handel en tevens boodschapper van de goden, Hermes, had net zo 'n paar. Vele winkelstraten in Griekenland zijn naar hem vernoemd. Volgend jaar in de schoenwinkel bij u in de buurt?

 

 

De interval act:

Was de interval act in de eerste halve finale al niet om over naar huis te schrijven, aan de interval act van de tweede halve finale zijn kosten noch moeite gespendeerd. Een filmpje waarin de Oostenrijkse bijdrage aan zestig jaar ESF werd getoond. We maken er verder maar geen woorden aan vuil...

 

 

Newsflash 23: dit zijn de winnaars van de Marcel Bezençon Awards:

 

images/marcel bezencon logo.jpgDe eerste prijzen werden echter al uitgereikt nog voordat om klokslag 21.00 uur het “Goodevening Europe” klonk vanuit de Wiener Stadthalle. Sinds 2002 worden namelijk “The Marcel Bezençon Awards" uitgereikt. Deze drie awards, in het leven geroepen door de Zweedse zanger Christer Björkman zijn vernoemd naar de bedenker van het Eurovisie Songfesival.

 

 

 

The Press Award:


Toegekend door de geaccrediteerde media en pers: Italië: Il Volo: “Grande Amore”


The Artisic Award:


Toegekend door de commentatoren: Zweden: Måns Zelmerlöw: “Heroes”


The Composer Award:


Toegekend door de deelnemende componisten: Noorwegen: Kjetil Mørland: "A Monster Like Me"

 

Big Five:


Vijf landen zijn jaarlijks verzekerd van een finale plaats, ongeacht de kwaliteit van hun inzending. Groot Brittannië, Spanje, Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk en Italië, deze laatst genoemde ondanks wispelturige deelname, zijn zeker van een finale plaats, zo ook Australië, als gastland waar het ESF bijzonder populair is en uitgenodigd voor een vooralsnog eenmalige deelname. De eerder genoemde landen betalen de EBU een rijkelijke contributie en met groot aantal kijkers zijn deze landen jaarlijks verzekerd van deelname in de finale.

 

Newsflash 24: ...and the winner of the 60th Eurovision Soncontest 2015 is...

 

Duitsland en gastland Oostenrijk:


images/eurovision_austria_3316118b.jpgDe winnares van “Unser song für “Östereich”, Ann – Sophie met “Black Smoke” eigenlijk de tweede keuze van ons buurland, eindigde op een roemloze zesentwintigste plaats, gevolgd door gastland Oostenrijk met hun inzending “I 'm Yours” door The Makemakes. De automatische plaatsing in de finale door de overwinning van Conchitta Würst in Kopenhagen (Denemarken) vorig jaar was geen garantie voor een positie in de top tien. Zelfs een “brandende” piano heeft niet mogen baten. Beide landen moesten genoegen nemen met 0 punten. Opvallend hierbij is dat de beide buurlanden elkaar ook geen punten hebben toebedeeld.

 

 

Verenigd Koninkrijk:


images/electro-velvet-united-kingdom-at-eurovision-song-contest.jpgHet Verenigd Koninkrijk is al een aantal jaren het spoor bijster op het ESF. Met het musical – achtige nummer “Still in Love with You” door Electro Velvet werd met slecht 5 punten een teleurstellende vierentwintigste plaats behaald. Kennelijk slaat dit muziekgenre bij het ESF publiek beduidend minder aan, waardoor een eventuele deelname van Caro Emerald voor ons jaar volgend jaar sterk in twijfel moet worden genomen.

 

Italië:


De winnaars van het San Remo Festival, Il Volo, werden met hun inzending “Grande Amore”derde op het ESF 2015 met 292 punten. Een “opera ontmoet popmuziek” nummer, gebracht door een nieuwe generatie “Drie Tenoren” , een formule die blijkbaar nog steeds populair is.

 

 

 

Spanje en Frankrijk:


Ook deze twee landen zijn door hun ruimhartige financiële bijdrage aan het ESF jaarlijks verzekert van een finaleplaats. Frankrijk bracht met “N' oubliez Pas” gezongen door Lisa Angell een echte Franse chanson waarin de nutteloosheid van oorlogen onder de aandacht werd gebracht met daarbij de oproep om deze oorlogen vooral niet te vergeten en er leering uit te trekken. Het leverde haar een vijfentwintigste plaats in de finale op met slechts 4 punten.

Wat zullen we over Spanje schrijven? De Spaanse temperamentvolle schone Edurne werd met “Amanecer” eenentwintigste met 15 punten, meer is over deze inzending eigenlijk niet te melden.

 

De interval act:

 

images/eurovision guiness.jpgZestig jaar Eurovisie Songfestival mag toch echt wel reden voor een feestje zijn. Zelfs het “Guinness Book of Records had voor de jarige een cadeautje: een vermelding vanwege het feit dat het ESF 's werelds “langstlopende jaarlijkse muziekwedstrijd” is. Toch was er van dit heugelijke feit in de interval act weinig te werken: Oostenrijkse kneuterigheid ten top. Gauw door naar de puntentelling.

 

De puntentelling:


Voorafgaande aan de show, aan de puntentelling en zelfs tijdens de puntentelling werd het publiek gevraagd om ieder deelnemer met waardigheid en respect te verwelkomen. Om te voorkomen dat ongewenst “boe geroep” tijdens de puntentelling, met name bij toekenning van punten aan Rusland, hoorbaar zou zijn, heeft de organiserende omroep ORF zelfs maatregelen getroffen.

 

images/edsilia rombley.jpgDe punten van de Nederlandse vakjury werden bekendgemaakt door Edsilia Rombley die triomfantelijk in beeld verscheen in de creatie van Tycho Boeker. Trijntje Oosterhuis durfde het dragen van deze creatie tijdens de eerste halve finale uiteindelijk niet aan. Het “pinguïn broekpak” van Issey Miyake bleek echter een grotere vergissing.

 

 

 

 

 

images/zweden 1.jpgDe puntentelling verliep “bloedstollend” en tot vrijwel het laatste moment spannend. Al gauw werd duidelijk dat de eindoverwinning naar Rusland dan wel Zweden zou gaan. Uiteindelijk wist Måns Zelmerlöw met het nummer “Heroes” de overwinning voor Zweden in de wacht te slepen.

 

 

 

 

Onderstaand de meest opvallende resultaten:


01: Zweden: Måns Zelmerlöw: “Heroes”: 365 punten
02: Rusland: Polina Gagarina: “A Million Voices”: 303 punten
03: Italië: Il Volo: “Grande Amore”: 292 punten

04: BELGIË: Loïc Notett:: “Rhythm Inside”: 217 punten
05: Australië: Guy Sebastian: “Tonight Again”: 196 punten
09: Israël: Nadav Guedje: “Golden Boy”: 97 punten
10: Servië: Bojana Stamenov: “eauty never Lies”: 53 punten
15; Roemenië: Voltaj: “De la Capat”: 35 punten
19: GRIEKENLAND: Maria – Eleni Kyriakou: “One Last Breath”: 23 punten
22: CYPRUS: Giannis Karagiannis: “ One Thing I Should Have Done”: 11 punten
26: Bondsrepubliek Duitland: Ann – Sophie: “Black Smoke”: 0 punten
27: Oostenrijk: The Makemakes: “I 'm Yours”: 0 punten

 

Voor de volledige uitslag verwijs ik u naar de website van het ESF: www.eurovision.tv

 

Nederland:


Nu de finale resultaten bekend zijn gemaakt, zijn ook de resultaten van de beide halve finales onthult: Trijntje Oosterhuis werd met “Why” veertiende van de zestien deelnemende landen in de eerste halve finale die door ruim 3,4 miljoen Nederlanders werd bekeken. Het leverde haar 33 punten op.

 

ESF 2016:


De European Broadcasting Union heeft de voorlopige data voor het ESF 2016 in Zweden bekendgemaakt: 10, 12 en 14 mei 2016.

 

Over de winnaar Måns Zelmerlö

 

images/zweden 10.jpgMet de overwinning op het “Melodifestivalen” de Zweedse nationale voorrondes voor het ESF plaatste Måns Zelmerlöw zich voor de tweede halve finale. Drie maal is scheepsrecht: het was zijn derde poging om het ESF podium te bereiken. Zijn inzending “Heroes” beschrijft een moeilijke periode in zijn jeugd waarin hij veel werd gepest en weinig vrienden had. Totdat iemand het voor hem opnam: zijn “heroe”. Het is een lied over hoop en kracht en wat je daar ondanks alles mee kunt bereiken. De achtentwintig jarige alleskunner is in het Scandinavische land zeker geen onbekende: zo speelde hij onder meer de hoofdrol in “Grease” en “Romeo en Juliette”, is presentator, acteur en model en daarnaast een begenadigd componist en zanger. Bovendien heeft hij zijn hart op de goede plaats: hij heeft een stichting die drie scholen in Zuid Afrika en eentje in Kenia ondersteunt.

 

Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw werd op 13 June 1986 geboren in de Lund, gelegen in de zuidelijke provincie Skåne. Zijn carrière begon met het tweede seizoen van de Zweedse “Idol” waarin hij op de vijfde plaats eindigde.

 

Voor de website van Måns Zelmerlöw: http://mzw.se/

 

Bronvermelding: en.wikipedia.org/_Zelmerl

 

Met dit bericht sluiten we het Eurovisie Songfestival blog 2015. Mochten er nog bijzondere feiten voordoen dan zullen wij deze natuurlijk toevoegen. Het blog 2016 zal starten zodra de eerste gevens bekend worden gemaakt.  


Voor meer informatie over het Eurovisie Songfestival: wiki/Eurovisiesongfestival

 

Voor het Eurovisie Songfestival blog 2014:eurovision-songcontest-copenhagen-2014-newsflash

 

Voor de column over het Eurovisie Songfestival 2013: eurovisie-songfestival-2013-dit-zijn-de-griekse-en-cypriotische-deelnemers

 

Bij het samenstellen van deze column wordt gebruik gemaakt van informatie en beeldmateriaal van de volgende websites:

 

Eurovision TV / EBU

Greekreporter

NOS

 

Beeldmateriaal: Eurovision TV 

 

Op deze column rust copyright:  Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN