Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Boekbespreking: "Smaken van de Griekse Zagori"

images/1917593_1496239857352346_3030754601366513099_n.jpgTevreden leunden we op een koude januari avond in 2008 achterover: we hadden onze vakantie naar Parga geboekt, met een paar nachtjes hotel Porfyron in Ano Pedina. Een heerlijk vooruitzicht... toch...? De volgende dag schrokken we ons echter een hoedje: het hotel zou in het programma “Herrie in het Hotel” van “meneer Reimers en Herman den Blijker hebben gezeten, zo hadden we vernomen! Dat beloofde niet veel goeds en enigszins verontrust keken we de uitzending terug op internet...

 

 

 

images/blijker reimers.jpgDe opluchting was echter groot: meneer Reimers, altijd voorzien van een kleurrijk pochet, en Herman den Blijker, voorzien van eeuwig rokende sigaar, bleken vol lof te zijn over hotel Porfyron. En terecht: ook wij beleefden er een heerlijke vakantie! Nog steeds bewaar ik een kopie van genoemde uitzending, en ik kijk er met plezier naar. Afgezien van het verzetten van de stamtafel voor dorpsbewoners, welke echter na hun vertrek direct weer op de oude plek werd teruggeplaatst, en het aanbrengen van een vreselijk vloerkleed dat waarschijnlijk nog diezelfde dag van het bekende balkonnetje werd gegooid (ik heb het er nooit aangetroffen) , hadden de heren een aantal bijzondere ideeën: (kook-) workshops en een website met...recepten. En over dit laatste gaat deze column: “Smaken van de Griekse Zagori”.

 

Dit schreven Herman den Blijker en Reimers in het gastenboek van Porfyron:

Herman den Blijker:

Ik wil het lammetje in jullie pannetje zijn, en je perzikje in je jammetje,
Ik hoop niet dat teveel mensen jullie ontdekken, zodat het nog een beetje van jullie zelf blijft,
Bedankt voor het verblijf in jullie hemeltje! Herman den Blijker

De heer Reimers:

Gastvrijheid in zijn puurste vorm, zoals het hoort!
Zou een verplicht stageadres moeten zijn voor de Nederlandse hoteliers en hotelscholen! Reim Reimers.

 

images/porfyron-img_1532b.jpgWe voelden ons direct thuis in hotel porfyron. Een hartelijke ontvangst, welgemeende aandacht van Rita en Yiannis, en de bekende Griekse gastvrijheid viel ons ten deel. We voelden ons geborgen in dit sfeervolle hotel, te midden van de overweldigende natuur! Sfeervol ingerichte kamers met kraakheldere lakens op het bed. Een huisgemaakt ontbijt op het terras in de zuivere berglucht: om de vingers bij af te likken, en 's avonds eten wat de pot schaft, maar altijd met verse, regionale ingrediënten en bovendien altijd even smakelijk. Een vriendschap werd geboren en de liefde voor de Zagori (a) bij ons gewekt. Zou het misschien een idee zijn om de Porfyron columns en recepten te bundelen in een kookboek?

 

images/img_2469.jpgTijdens de “Porfyron dagen” in 2015 spraken we met fotografe Ruth de Ruwe en Rita Kirligitsis over de geboorte van het kookboek. Het inkijk exemplaar dat als voorbeeld zou gaan dienen voor de uiteindelijke uitgave bleek reeds achterhaald;nieuwe ideeën over teksten, foto 's en vormgeving bleven opborrelen. De inspiratie van beiden: een sprankelend enthousiasme. Het is zo mooi om te zien hoe dit kookboek met zo veel liefde en betrokkenheid zijn uiteindelijke vormgeving heeft bereikt!

 

Eerlijkheidshalve wachtte ik, vol ongeduld, op de bezorging van het kookboek in de post. Ik kon niet wachten met de beschrijving ervan: maar eerlijk is eerlijk: dan moet ik het toch echt eerst in hebben kunnen kijken. Voordeel is dat ik het boek dit keer niet eerst twee keer moet doorlezen om een mening te vormen.

 

De bespreking;


images/team-vlnr-ruth-annette-yiannis-rita-marian.jpgVanochtend werd het kookboek in alle vroegte bezorgd. Ik moest me beheersen om niet vol ongeduld en nieuwsgierigheid de verpakking ervan af te scheuren. Mijn eerste indruk nadat ik het kookboek van voor tot achter heb doorgebladerd is: wat een smaaksensatie voor de zintuigen: het water loopt me in de mond bij het zien van de foto 's al deze overheerlijke gerechten en van de natuur van de Zagori! Ik krijg zin om de keuken in te gaan en al dat lekkers te maken, maar ook zin in vakantie in deze werkelijk adembenemend mooie streek in het uiterste noorden van Griekenland!

 

Maar, zit men eigenlijk wel te wachten op het zoveelste Griekse kookboek? Liefhebbers van de Griekse keuken hebben meestal al een boekenplank vol, of struinen het internet af. Ook op onze website staan vele Griekse gerechten online: uiteraard allen afkomstig uit de keuken van Porfyron. Toch luidt het antwoord op deze vraag: een volmondig JA!: dit kookboek is een absolute “must have”: en niet alleen voor de vele gasten van hotel Porfyron, maar voor iedereen die van de veelzijdige Griekse keuken houdt, en natuurlijk van de Zagori.

 

images/img_2470.jpg“Smaken van de Griekse Zagori” draagt uit waar Rita en Yiannis Kirligitsis voor staan: liefde en respect voor mens, dier en natuur. Opvallend detail hierbij is dat de gerechten zonder opsmuk werden gefotografeerd: er werden geen trucjes uitgehaald om de gerechten mooier te maken dan deze in werkelijkheid zijn: als u met dezelfde zorg als Rita en Yiannis in uw keuken met de recepten aan de slag gaat, komen de gerechten er ongeveer uit te zien zoals deze in het kookboek staan. De gerechten werden na te zijn gefotografeerd dan ook gewoon opgegeten: “verspilling is geen optie” schrijven de auteurs. 

 

 

 

 

 

 


images/img_2464.jpgEen ander zeker niet belangrijk aspect is het feit dat de gebruikte ingrediënten makkelijk in Nederland verkrijgbaar zijn. Natuurlijk is het leuk om na een dagje in de buitenlucht de door uzelf gevangen forel te bereiden zoals in “Herrie in het Hotel” te zien was; in Nederland is deze vis gewoon verkrijgbaar in de vishandel. Daar ontbreekt het echter aan in de Zagori. Door de afgelegen ligging van Ano Pedina is verse vis nauwelijks verkrijgbaar, behalve als men deze zelf vangt. Vandaar ook het beperkte aantal visrecepten in het kookboek. De door Rita en Yiannis gebruikte ingrediënten zijn dan ook meestal streek- en seizoen gebonden, en de gerechten daardoor eerlijk en puur.

 

 

 

 

 

 

 

images/img_2465.jpgHet kookboek voert ons echter niet alleen door de Griekse keuken, maar ook door de Zagori. Het kookboek volgt de seizoenen en is ingedeeld per maand. Recepten worden afgewisseld met wetenswaardigheden over de Zagori, de locale en Griekse tradities en cultuur. Pagina na pagina ontvouwt zich aan de lezer een authentiek stukje Griekenland in al haar facetten. Geen kookboek dus om te laten verstoffen op de boekenplank maar om binnen handbereik te houden om er regelmatig een stukje in te lezen en vooral ook te genieten van de werkelijk schitterende fotografie van Ruth de Ruwe. Als gelijkgestemden met zoveel liefde, zorg en betrokkenheid samenwerken aan een kookboek, dan kan het niet anders dan dat het eindproduct een feest voor de zintuigen is! Kortom: “Smaken van de Griekse Zagori” is veel meer dan een kookboek: het is zoals Rita in haar voorwoord schrijft opgedragen aan moeder Aarde, haar moeder en: de Zagori!

 

Ps: op pagina 110 staat een foto van een schilderij van zoon Kimon Kirligisis.

 

Verkrijgbaarheid: u kunt het kookboek bestellen op: www.annettevanruitenburg.nl/smaken-van-de-griekse-zagori

 

Rita Kirligitsis is columniste op de website van de Griekse Vereniging Eindhoven. Zij verzorgt ook de receptenrubriek op onze website. Daarnaast is hotel Porfyron sinds 2012 voor het vijfde achtereenvolgende jaar hoofdsponsor van Het Griekse Feest! van onze vereniging.

 

“Smaken van de Griekse Zagori”:

teksten: Rita Kirligitsis-Berends, Ruth de Ruwe
fotofrafie: Ruth de Ruwe, Marian Merkelbach
receptuur: Yiannis Kirligitsis, Rita Kirligitsis-Berends: hotel Porfyron
vormgeving: Ruth de Ruwe
culinaire redactie: Annette van Ruitenburg, Marian Merkelbach
redactie: Ruth de Ruwe, Marian Merkelbach, Inge Bos
styling: Rita Kirligitsis-Berends, Yiannis Kirligitsis, Ruth de Ruwe

 

Smaken van de Griekse Zagori:

 

ISBN: 978-90-812366-4-5


Het boek kost 24.95 en is te bestellen via een mailtje naar Ruth de Ruwe: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of direct uit de webwinkel van Annette van Ruitenburg: www.annettevanruitenburg.nl/winkel of via Bol.com.

 

Op deze column rust copyright:  Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Op het gebruikte beeldmateriaal rust copyright. courtesy: www.ruthderuwe.nl

Disclaimer: de bovenstaande recensie is persoonlijk, de Griekse Vereniging Eindhoven is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan.

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN