Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Lifestyle column zomer 2015: Summer is coming...


images/beach party.jpgHeeft u ooit gehoord van “Blue Monday”? Dat zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 deze naam voor de maandag van de laatste volle week van januari. Maar waarom zouden we dan allemaal zo neerslachtig zijn? De verklaring hiervoor is simpel: van de gemaakte goede voornemens is niets terecht gekomen, het duurt nog een hele tijd voordat we op vakantie gaan en de dagen zijn nog nat en donker. Mocht u aan dit “syndroom” lijden: in deze column vast een beetje zomer, want summer is Coming!

 

Het is midden februari als ik deze column voor u schrijf. De triestige "Blue Monday" hebben we inmiddels achter de rug en eigenlijk is het nog winter. Toch kun je voelen dat de warmte van de zon in kracht toe neemt. In de tuincentra hebben de kerstafdelingen plaats gemaakt voor de tuinmeubelen en accessoires en het begint al een beetje te kriebelen. Helaas moeten we nog even doorbijten. Om dat wachten te veraangenamen deze zonnige en vooral ook kleurrijke column met recepten, mode, muziek en trends.

 

images/foto3.jpgVoor mij persoonlijk geeft de Bougainvillea het ultieme Griekse zomergevoel. De diep paarse bloemen, bijna fluoriserend afstekend tegen de strak blauw lucht. Ieder jaar weer probeer ik de plant "over te houden" en laat hem overwinteren op een beschutte plek. Als de plant na een paar weken al zijn blad laat vallen, vrees ik het ergste. Het wordt in het voorjaar dus weer spannend of en hoe de plant de winter heeft doorstaan. Met onderstaande verzorgings tips zou het moeten lukken:

 

Voorjaar: 

Overwintering:

Uw Bougainvillea staat nog steeds binnen maar de temperatuur wordt in maart al wat hoger dus moet u voorzichtig wat meer water gaan geven.

Ompotten:

Als u een “nieuwe” Bougainvillea koopt of u heeft uw “oude” Bougainvillea nog niet overgepot, dan kunt u dit in maart of direct na aankoop doen. Het beste is een stenen (sier) pot, met een gat in de bodem. De plant waait dan minder snel om en de watervoorraad in de pot wordt flink vergroot. Voor het overpotten kunt u 20% kleihoudende aarde gebruiken of de speciale kuipplantenaarde die in diverse tuincentra aangeboden wordt.

Standplaats:


In mei kunt u uw Bougainvillea op een zonnige, redelijk beschutte plaats op het terras, het balkon of in de serre zetten. Het is wel raadzaam om de Bougainvillea bij nachtvorst gedurende de nacht binnen te zetten.

Watergift:

Nu de Bougainvillea buiten staat neemt de behoefte aan water vooral bij zonnig weer toe. De potkluit moet vanaf nu redelijk vochtig gehouden worden. Het is nog niet nodig om bij te mesten. Als u uw plant in het voorjaar aan de zeer droge kant houdt dan zal de plant beter bloeien. De plant moet als het ware gepest worden om in bloei te raken.


Zomer 

Watergift:

In de zomer periode vraagt een Bougainvillea bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan en blijf 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u in juli de tweede gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen. Indien de plant een lange tak geeft adviseren wij deze langs een vorm of stok te binden, aan het einde van de takken komen de bloemen.

Belagers:

Bougainvillea kunnen in sommige gevallen last krijgen van bladluis. Meestal groen tot geel soms zwart. Altijd een aantal bijeen, bij voorkeur op de jongste scheuten. Bestrijding door zeepspiritus (20 gr. vloeibare zeep en 10 gr. spiritus in 1 liter water oplossen) en over de plant verspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit eens per week een aantal keren herhaald worden.


Najaar 

Watergift:

In het najaar is de waterbehoefte zeker vanaf oktober sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm zonnig weer nog wel een paar keer per week water geven maar bij koud regenachtig weer al erg voorzichtig worden met water geven. Maak het afwateringsgat aan de onderzijde van de pot vrij van wortels door er met een pen of stokje ongeveer 15 cm diep in te prikken. Na september moet u stoppen met bijmesten omdat de Bougainvillea anders te sterk groeiend de winter in gaat.

Overwintering:

Als u in een streek woont waar al vroeg in het najaar nachtvorst kan optreden hoeft u niet bang te zijn dat de Bougainvillea hier direct dood van gaat, want ze zijn heel goed in staat in het najaar nachtvorst tot -1 á -2 graden te overleven. Pas laat in het najaar als de temperatuur ook overdag vaak beneden de 5 á 6 graden blijft wordt het tijd om de Bougainvillea naar binnen te halen. Zet de Bougainvillea op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 0 en 12 graden is het beste. Het is mogelijk dat de plant tijdens de overwintering zijn blad verliest. Dit is niet schadelijk voor het herstel van de plant maar houdt u er wel rekening dat de plant niets of nauwelijks verdampt. (Dus zeer weinig water geven).


Winter 

Watergift:

In deze periode erg matig water geven maar de beslist niet laten verdrogen. Bijmesten is in deze periode niet nodig.

Snoeien:

Snoeien van een Bougainvillea is alleen nodig als u de plant te groot vindt worden. Bij struikvorm de zwaarste cq langste takken tot ca. de helft terugsnoeien. Bij stamvorm de langste takken flink terugsnoeien. Als u de Bougainvillea wilt terugsnoeien kunt u dit het beste in februari doen. U moet er echter wel rekening mee houden dat een tak die is teruggesnoeid de zomer erna wat minder bloeit.

Verzorgingstips afkomstig van: Vianen Handelskwekerij: www.vianenkwekerijen.nl 

 

Voor de dames: een impressie van de badmode van het Nederlandse merk After Eden

 

After Eden Beachwear Summer 2015

 

Voor meer informatie over After Eden: www.aftereden.nl

 

Breng de zomer in uw huis!

images/rm1.jpgEigenlijk is de winter kleurloos, hoe gezellig deze periode ook kan zijn. Maar na een paar maanden zijn we het binnen zitten toch wel een beetje beu. Breng straks de zomer in uw huis met kleur. De ultieme zomerkleur is natuurlijk turquoise, vooral als u het combineert met wit. Een mediterrane sfeer in een handomdraai die ons doet denken aan heerlijke stranddagen. Hang een zomerhoed van stro aan een haak, misschien heeft u er een van uw Griekse vakantie meegebracht? Maak van schelpen, drijfhout en wat touw een mooie krans. (tuincentrum,) Een vogelkooitje en een paar windlichten gevuld met kleurige kaarsen doen de rest. Dit zomerse gevoel hoeft beslist niet duur te zijn, zeker niet als u een beetje creatief bent. Gooi op de eerste de beste mooie dag de tuin- of balkondeur open, laat het voorjaar binnenstromen en geniet van die eerste warme zonnestralen!

 

 

 

 

 

Hoogste tijd voor een vrolijke, zomerse video: Elli Kokkinou:  Matia Kleista 


Έλλη Κοκκίνου - Μάτια Κλειστά | Elli Kokkinou - Matia Kleista 

 

Met deze twee zonnige recepten haalt u de zomer vast in huis...


Koffie Frappé Porfyron

ingrediënten:

images/frappe2.jpgNescafé oploskoffie
koffielikeur
vanilleijs
ijskoud water
Neem per persoon 1 groot glas, in een shaker een flinke theelepel Nescafé oploskoffie, voor de zoetekauwen een schep suiker.
Shake dit totdat er een flinke schuimkraag ontstaat en giet dit in het glas, doe er een borrelglas koffielikeur bij en een flinke bol vanille-ijs en vul het glas met ijskoud water.
Geniet van deze Porfyron frappé.

 

Griekse salade Choriatiki.

Ingrediënten:

images/griekse salade aan zee.jpg1 à 2 grote of 2 à 3 kleinere tomaten, gewassen en in stukjes gesneden
½ komkommer, gewassen en evt. geschild in plakjes gesneden
1 ui, schoongemaakt en in ringen gesneden
1 groene (zoete) puntpaprika, gewassen en in ringen gesneden
Olijfolie, wat rode wijnazijn, beetje zout en gedroogde oregano
100 gr feta kaas in plakjes of stukken en evt. wat olijven

Doe de groente in een mooie kom of bord, de tomaten onderin, daarboven de komkommer, de paprika en de ui, schik de feta kaas erover evenals de olijven. Bestrooi met een klein beetje zout en wat gedroogde oregano en giet dan olijfolie erover en tot slot wat rode wijnazijn en geniet van deze meest bereide salade ter wereld.

 

 

Bescherm uw huid!

images/boot1.jpgWe weten het allemaal: niet op het heetst van de dag zonnen! Maar nu de dagen lengen en de temperaturen oplopen willen we op een zonnige voorjaarsmiddag er wel eens op uit trekken. Hoewel u dan niet bewust aan “uw teint” werkt, denkt de zon daar anders over. Laat uw huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom huidschade door een zonnebrandcrème te gebruiken. Ook als u voor een wandeling de deur uit gaat. Volledige bescherming tegen de schade die de zon kan aanrichten bestaat echter niet: u moet een zonnebrandcrème zien als een aanvullend middel tegen de UV-straling van de zon: draag beschermende kleding en zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00 uur. Laat dat nou net lunchtijd zijn, maar dat terzijde. Let vooral bij kinderen op dat de huid niet verbrandt: de natuurlijke en door de zon aangemaakte stof melanine die de huid doet bruinen en daardoor enigszins beschermt wordt bij jonge kinderen nauwelijks aangemaakt.

Beschermingsfactor van zonnecrèmes:

De beschermingsfactor van een zonnebrandmiddel wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). Deze moet zorgvuldig worden gekozen en is afhankelijk van uw huidtype. Heeft een zonnebrandmiddel SFP 12 dan wil dit zeggen dat u 12 maal 20 minute veilig kunt zonnen. Het is overigens niet zo dat een hogere beschermingsfactor het bruinen van de huid vertraagt.

Huidtype I: zeer lichte huid. Mensen met dit huidtype worden maar weinig of helemaal niet bruin en verbranden zeer snel. Aanbevolen SPF 25-30.


Huidtype II: lichte huid. Iemand met dit huidtype zal snel verbranden en maar langzaam bruinen. Aanbevolen SPF 15-25.


Huidtype III: licht getinte huid. Deze mensen verbranden niet zo snel en worden gemakkelijk bruin. Aanbevolen SPF 10-15.

 
Huidtype IV: getinte huid. Iemand met dit huidtype bruint snel en verbrandt vrijwel nooit. Aanbevolen SPF 5-10

.

images/zonne 3.jpgWees vooral niet te zuinig op uw zonnebrandmiddel en smeer rijkelijk en regelmatig. Zuinigheid heeft een lagere bescherming tot gevolg. Bedenk ook dat water en bijvoorbeeld witte muren de zonnestraling reflecteren. Het dragen van een zonnehoed of petje staat niet alleen elegant dan wel stoer: het beschermt uw gezicht ook tegen de schadelijke UV-straling. Persoonlijk vind ik het fijnste moment aan het strand na 15.00 uur als de hitte minder enhet zonlicht zachter wordt.  Zon voorzichtig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga picknicken!

images/picnic_0309.jpgWeet u; de Grieken zijn gek op picknicken en barbecueën. Vooral met Pasen, dus in het voorjaar. Terwijl wij Nederlanders vreemd opkijken als we mensen op een plaid in het park zien genieten van lekker eten. Doe als de Grieken en kijk onder de knop “recepten” van onze website en kies een aantal vegetarische lunch gerechten uit om mee te nemen. Wat stokbrood en een klein flesje rosé of voor de liefhebbers Retsina erbij en u heeft een heerlijke middag! Veel van deze gerechten kunt u een dag van te voren bereiden. Kleine tip: voeg bij salade de olijfolie en/of balsamico azijn nog niet toe, maar neem de flesjes mee om te voorkomen dat de salades "te slap" worden.

 

Coffeetable books; Griekse zomerse sfeer op de salontafel:

 

Het zijn geen echte leesboeken, hoewel ze voorzien zijn van nuttige informatie. Het zijn meer, laten we zeggen: “zwijmelboeken”. Boeken om in een “gestolen” uurtje op een regenachtige dag eventjes in te zien en bij weg te dromen. Onderstaand een aantal van deze “zwijmelboeken”die u meenemen naar uw favoriete vakantieland. Misschien doet u zelfs ideeën op voor een Griekse zomer thuis.

Living in Greece:


images/living in greece.jpgTja, een huisje onder de Griekse zon, wie droomt daar nou niet van? Voor velen zal het echter bij fantaseren blijven. Om u daarbij te helpen heeft de Duitse uitgeverij Taschen het “coffeetable book” “Living in Greece” uitgebracht. De schitterende foto 's van eilandinterieurs werden door Barbara en René Stoeltie voornamelijk op de eilanden Hydra, Aegina en Serifos geschoten. Hoewel niet alles geschikt is voor de Nederlandse “door-zon-woning” staan er veel leuke ideeën in om de Griekse zomer in huis te halen.

 

 

 

 

 

Living in Greece:
taal: Engels, Duits en Frans
uitgeverij:Taschen: www.taschen.com
ISBN: 978-3-8365-3170-2

 

Around Greece in 80 Stays:


images/jacoline-vinke-small-hotels-in-greece.jpgVoor de vakantieganger die authenticiteit prefereert boven all inclusive heeft Jacoline Vinke een sfeervol boek uitgebracht met daarin de beschrijving van een aantal “boutique hotels” in Griekenland: “Around Greece in 80 Stays”. Veel nuttige maar ook interessante achtergrond informatie over hotel en eigenaar. Voor het boek werd geheel Griekenland afgereisd: van de eilanden tot de bergen van Zagoria in het noorden van het land. Natuurlijk staat “ons Porfyron” van Rita en Yiannis Kirligitsis er ook in! Fotograaf André Bakker wist de sfeer van de hotels op een fascinerende manier vast te leggen waardoor het boek veel meer is dan een reisgids: er staan genoeg ideeën in om uw huis, tuin of balkon in Griekse sferen te brengen. 

 

Around Greece in 80 Stays:
taal: Engels
uitgeverij: Road Editions: www.road.gr
ISBN: 960 8189 721

 

StyleCity Athens:


images/athens.jpgWaar te overnachten, te dineren of te shoppen in Athene? Natuurlijk kun je alle “what to do en where to stay / eat'” in een metropool als Athene niet samenvatten in een handzaam boek. Uitgeverij Thames & Huson besteedde eerder aandacht aan vele “StyleCities” voordat de editie Athens in 2006 verscheen. Twee jaar later gevolgd door de economische crisis. Misschien is alle informatie niet helemaal meer up to date en kunt u beter informatie inwinnen of het hotel, de winkel of het restaurant waar u belangstelling voor heeft de crisis tot dusver wel heeft overleefd. Toch blijft het een leuk boek om eens door te kijken als u van plan bent om een paar dagen in Athene te verblijven.

 

 

StyleCity Athens:
taal: Engels
uitgverij: Thames & Hudson: www.thamesandhudson.com
ISBN-13: 978-0-500-21019-2
ISBN-10: 0-500-21019-5

 

En natuurlijk: boek uw Griekse vakantie!



images/kea-greece.jpgEr gaat natuurlijk niets boven het bedenken waar u uw volgende Griekse vakantie door zult brengen als het gaat om het verdrijven van de winter. Een “nieuwe” Griekse bestemming is het Cycladische eiland Kea. Op een oude fiets rijd u het eiland in een dagje rond, maar misschien is dat wel wat u zoekt: authentiek en rust! Een handje vol dorpen en bezienswaardigheden, maar ook wandelen en natuurlijk de uitnodigende stranden. Ross Holidays noemt het een “eiland voor gevorderden”. Het massa toerisme heeft het eiland nog niet ontdekt. God zij dank. Kea is een typisch Cycladisch eiland met de voor de archipel kenmerkende kubistische huisjes. Met zijn 568 meter is de Profitis Illias de hoogste top van het eiland. De begroeiing is zoals op de andere Cycladen voornamelijk laag, hoewel er ook eikenbossen zijn. In de hoofdstad Ioulida lijkt de tijd stol te staan: ezels maken hier nog altijd deel uit van het straatbeeld.

 

Welke Griekse bestemming u ook kiest: de bevolking zal u gastvrij als altijd ontvangen. Op onze website staan al enkele suggesties: Epiros, Kerkyra (Corfu), Kreta, Peloponessos, Pillion, Rhodos, Samos, Wetenswaardigheden, bezienswaardigheden en zonovergoten plaatjes.

 

Bron: Ross Holidays: www.rossholidays.nl/bestemmingen/kea

 

Voor de twijfelaars, voor anderen alvast een mooi vooruitzicht, en voor sommigen alweer een mooie herinnering:

 

Greece: Happening Now!

 

 

Deze column is opgedragen aan mijn moeder; voor haar is gastvrijheid en interesse voor haar gezin, gasten,  interieur en tuin vanzelfsprekend. 

 

Op deze column rust copyright:  Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Top Desktop version